Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ο Στέλιος Καζαντζίδης για τον Νικόλα Άσιμο


Νικόλας Άσιμος
Ήταν 17 Μαρτίου του 1988, σαν σήμερα δηλαδή, όταν ο Νικόλας Άσιμος (το κανονικό του όνομα ήταν Ασιμόπουλος) βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του. Γεννηθείς στις 20 Αυγούστου του 1949, ο Άσιμος αποτέλεσε σημείο αναφοράς στο ελληνικό μουσικό στερέωμα. Με γνώμονα την ανάγκη του για αυτοδιάθεση, έδρασε ενάντια στα καταστημένα δισκογραφικά συμφέροντα.

Βέβαια, όπως κάθε σημαίνουσα προσωπικότητα, που δεν εναρμονίζεται με τις επιταγές της εποχής και τους καθωσπρεπισμούς λοιδορήθηκε, απαξιώθηκε και όταν πλέον κατέστη ακίνδυνος και αδύναμος, προωθήθηκε παρερμηνευμένα και αξιοποιήθηκε εμπορικά το έργο του.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης, στα 1995 θα συμπεριλάβει στο δίσκο «Τα βιώματά μου», ένα τραγούδι αφιέρωμα στον Νικόλα Άσιμόπουλο, με τίτλο «Ο φίλος μας».

Ένα τραγούδι σε μουσική του Θανάση Πολυκανδριώτη και στίχους του Λευτέρη Χαψιάδη, που μαρτυρά την εκτίμηση του Στέλιου στο πρόσωπο του Άσιμου.

Άλλωστε όπως ο ίδιος δήλωσε:

«Το τραγούδι αυτό, είναι αφιερωμένο στον Νικόλα Άσιμο, τον καλλιτέχνη και άνθρωπο που έζησε και αμφισβήτησε με συνέπεια και πίστη αυτόν τον κόσμο της βαρβαρότητας»

Ακούστε το, στο βίντεο, που ακολουθεί.






1 σχόλιο:

Χ2 είπε...

Για την ιστορία, ας προσθέσουμε ότι ο Λεωνίδας Χρηστάκης στο βιβλίο του "δεν υπάρχουν τα Εξάρχεια" και με τον τίτλο "αίσχος" καταθέτει μια σκληρή άποψη γι' αυτό το τραγούδι του Χαψιάδη χαρακτηρίζοντάς το "σκύλεψη μετά τυμβωρυχίας".