Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Ένας χρόνος stelioskazantzidis.blogspot.com!

Όλα άρχισαν τον Οκτώβριο του 2008. Πριν ένα χρόνο περίπου, πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε ένα διαδικτυακό τόπο, σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της λαϊκής μουσική παράδοσης και κατ’ επέκταση του Στέλιου Καζαντζίδη.

Πολλοί ασχολήθηκαν, και ασχολούνται, με το φαινόμενο «Καζαντζίδης». Όπως έχουμε όμως τονίσει επανειλημμένα, η υπέρμετρη λατρεία, η άγνοια και η προκατάληψη, συχνά αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε απόπειρα αξιολόγησης του καλλιτεχνικού έργου και της προσφοράς του απόλυτου λαϊκού τραγουδιστή.
Μέσα στον χρόνο αυτό, που πέρασε, καταθέσαμε τα διαπιστευτήρια μας και δηλώσαμε έντονα την παρουσία μας. Δημιουργήσαμε ένα λειτουργικό blog, δημοσιογραφικού χαρακτήρα, στο οποίο κάθε δημοσίευση είναι αποτέλεσμα έρευνας και μεθοδικής εργασίας.

Κάναμε 96 δημοσιεύσεις. Πολλές πρωτότυπες, μα όλες περιεκτικές και ενδιαφέρουσες. Για πρώτη, ίσως, φορά, οι περισσότεροι μάθατε για την αντιδικία του Στέλιου Καζαντζίδη με την εταιρεία Columbia το 1966, διαβάζοντας το ιστολόγιο μας. Δημοσιεύσεις όπως αυτή με τίτλο «Η δισκογραφική διαδρομή του Στέλιου Καζαντζίδη» ή η «Όμορφη πόλη» αλλά και αυτή με τίτλο «Παντού σκοτάδι», διαβάστηκαν πολύ και αξιολογήθηκαν θετικά.


Επίσης, δύο εκτενείς συνεντεύξεις του Καζαντζίδη, η μία το 1981 στον Δημήτρη Δανίκα (για την εφημερίδα «Ριζοσπάστης») και η άλλη στον Γιάννη Ευθυμίου (για το περιοδικό «Πίστα») φιλοξενήθηκαν στις «σελίδες» του blog μας.

Στην προσπάθειά μας, συνδράμανε με τις επιστολές τους στο blog μας, 10 γνωστοί και σημαντικοί – ο καθένας στον τομέα του – άνθρωποι.

Ο Χρόνης Αηδονίδης (παραδοσιακός Θρακιώτης τραγουδιστής),
ο Γιάννης Ευθυμίου (Ραδιοφωνικός Παραγωγός),
ο Γιώργος Κοντογιάννης (δημοσιογράφος – εκδότης του περιοδικού «Λαϊκό Τραγούδι»),
ο Λάκης Χαλκιάς (τραγουδιστής),
ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας (τραγουδοποιός),
ο Γιώργος Λεκάκης (στιχουργός),
ο Γιάννης Δημαράς (βουλευτής),
ο Ροβήρος Μανθούλης (σκηνοθέτης)
ο Μουαμέρ Κετέντζογλου ( Τούρκος μουσικός)
και ο Henry Denander (Σουηδός μουσικός παραγωγός), μοιράστηκαν μαζί μας προσωπικές εμπειρίες με τον Στέλιο Καζαντζίδη αλλά και σκέψεις και γνώμες για αυτόν, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό παρόντες σε μια ανιδιοτελή προσπάθεια ανάδειξης της μουσικής μας παράδοσης. (Διαβάστε: Είπαν σε εμάς)

Πάνω από 26.500 άνθρωποι διάβασαν το stelioskazantzidis.blogspot.com και μέχρι στιγμής, οι συνολικές επισκέψεις ανέρχονται στις 60.000 και πλέον. Αυτό σημαίνει πως περίπου 72 άνθρωποι καθημερινά, επισκέπτονται το ιστολόγιό μας και δίνουν αξία ύπαρξης σε αυτό. Το νούμερο είναι ικανοποιητικό αν αναλογιστεί κανείς πως το stelioskazantzidis.blogspot.com είναι ένα πλήρως εξειδικευμένο blog και σύγκαιρα πως πολλοί «θαυμαστές» του Καζαντζίδη δεν έχουν, λόγω ηλικίας, καμία εξοικείωση με τον χώρο του διαδικτύου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως κείμενά μας έχουν αναπαράγει μερικά από τα μεγαλύτερα ελληνικά blogs ενώ βάσει κατάταξης του www.sync.gr, το stelioskazantzidis.blogspot.com βρίσκεται, εδώ και ένα χρόνο, σταθερά μέσα στα 400 πρώτα ελληνικά blogs (σε πλήθος τουλάχιστον 45.000 ιστολογιών). Σημειώνουμε πως για τον Ιανουάριο του 2009, το stelioskazantzidis.blogspot.com φιγουράριζε στα 100 πρώτα ελληνικά blogs!

Την ύπαρξή μας βέβαια, έχουν αναφέρει έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών. Το περιοδικό «Λαϊκό τραγούδι», το ένθετο περιοδικό «Ταχυδρόμος» της εφημερίδας «Τα Νέα» αλλά και το δημοφιλές ηλεκτρονικό περιοδικό www.kolonaki-press.com παρουσίασαν στις σελίδες τους – και ευχαριστούμε για αυτό – τη δική μας προσπάθεια.

Στο διάστημα αυτό, αποκτήσαμε και αρκετούς φίλους, οι οποίοι επικοινώνησαν κατά καιρούς μαζί μας, σχολίασαν τις δημοσιεύσεις μας, μας επέστησαν την προσοχή κάποιες φορές, μας έδωσαν κίνητρο να συνεχίζουμε να ερευνούμε, να δημοσιεύουμε υλικό και να ασκούμε κριτική. Ενδεικτικά όλων αυτών που προαναφέραμε, είναι τα σχόλια που συνοδεύουν τις δημοσιεύσεις μας και οι 67 bloggers που μας παρακολουθούν και μας διαβάζουν συχνά (και εμφανίζονται στην πλευρική στήλη του blog).

Όλα αυτά που συνέβησαν, στον έναν αυτό χρόνο, μας κάνανε πιο απαιτητικούς. Έτσι δημιουργήσαμε την αγγλική εκδοχή του ιστολογίου μας στην διεύθυνση http://stelioskazantzidis-en.blogspot.com.

Εκεί διαπιστώσαμε με έκπληξη πως οι φίλοι του Στέλιου Καζαντζίδη δεν εντοπίζονται μόνο στην Ελλάδα. Την ώρα που πολλοί υπερπροβεβλημένοι και υπερτιμημένοι «αστέρες» πασχίζουν για διεθνή καταξίωση, ο Στέλιος Καζαντζίδης, χρόνια μετά το θάνατό του, προκαλεί συγκίνηση σε ανθρώπους πέρα από τα ελλαδικά σύνορα. Με χαρά, λοιπόν, δεχθήκαμε ηλεκτρονικά μηνύματα από τη Γαλλία, την Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Ισραήλ…

Οι υποχρεώσεις μας, πέρα από την λειτουργία του συγκεκριμένου blog ήταν, είναι και θα παραμείνουν πολλές. Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, πιστεύουμε ότι ανταποκριθήκαμε μέχρι σήμερα, επαρκώς, στις προσδοκίες και των πλέον δύσπιστων.

Δημοσιεύσαμε πρωτότυπα θέματα, εκμεταλλευτήκαμε σε μεγάλο βαθμό τις ευκολίες του διαδικτύου για να προωθήσουμε το εγχείρημά μας, αποφύγαμε κάθε είδους οικονομικές συναλλαγές και παραμένοντας, έτσι, ανεξάρτητοι, ασκήσαμε χωρίς φόβο την κριτική μας.

Για να μπορέσουμε, από εδώ και πέρα, να πράξουμε περισσότερα και να δημιουργήσουμε απερίσπαστα, θέλουμε την συμμετοχή σας.

Διαδώστε με κάθε τρόπο το stelioskazantzidis.blogspot.com. Σχολιάστε τις δημοσιεύσεις μας. Επικοινωνήστε μαζί μας. Στείλτε μας υλικό προς αξιολόγηση και δημοσίευση. Ντοκουμέντα έρευνας, φωτογραφίες, πληροφορίες κάθε τύπου, απλές αφηγήσεις και προσωπικές ιστορίες που αφορούν στον Στέλιο Καζαντζίδη ,μας είναι χρήσιμα στην προσπάθειά μας να προβάλλουμε την προσφορά του, το καλλιτεχνικό του έργο και την διαχρονική αξία αυτού. Ακόμα και η αρνητική σας κριτική, για εμάς θα είναι κέρδος.

Περιμένουμε όλους τους φίλους, που αγαπήσανε το λαϊκό τραγούδι και αναπόδραστα τιμήσανε τον Στέλιο Καζαντζίδη, να δηλώσουν παρόντες και να ενισχύσουν την προσπάθειά μας.

Σας ευχαριστούμε για όλα.

Η διαχείριση του stelioskazantzidis.blogspot.com


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά λοιπόν, για να θυμόμαστε τον μεγάλο καλιτέχνη με την αξεπέραστη φωνή και προσωπικότητα. Είναι μεγάλη τιμή μας, που συμπορευτήκαμε στη ζωή με τον Στέλιο είτε τον γνωρίσαμε από κοντά είτε όχι. Συνεχίζει να μας λείπει το ίδιο, συνεχίζουμε να ακούμε αυτή τη φωνή που μας έχει μπολιάσει και έχει μπει στο dna μας.