Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Τραγούδι και πολιτική - Μας ήρθες Βασιλιά (Μ.Βαμβακάρης)

Με την αναίμακτη επικράτηση του Στρατιωτικού κινήματος της 10ης Οκτωβρίου του 1935, που οργανώθηκε από τον στρατιωτικό και πολιτικό Γεώργιο Κονδύλη, άνοιξε ο δρόμος για την τότε κατάργηση της Αβασίλευτης δημοκρατίας. Μετά από 11 χρόνια εξορίας ο Γεώργιος ο Β, είναι έτοιμος να ανέβει ξανά στο θρόνο του. Το δημοψήφισμα στις 3 Νοεμβρίου του 1935, πέρασε στην ιστορία ως νόθο.

Με το δημοψήφισμα αυτό ο Ελληνικός Λαός θα αποφάσιζε κατά πόσο επιθυμούσε Βασιλευόμενη Δημοκρατία. Υποτίθεται πως ο λαός κατά 97,88 απαίτησε ο βασιλιάς να ανέβει πάλι στο θρόνο του. Και έτσι έγινε. Μέχρι τα 1947, οπότε και απεβίωσε, Βασιλιάς των ελλήνων υπήρξε ο Γεώργιος ο Β.


Το τραγούδι που ακολουθεί γράφτηκε εκείνη την εποχή. Στα 1935.

Δεν μπορούμε σαφώς να κατηγορήσουμε τον Μάρκο Βαμβακάρη για τις όποιες φιλοβασιλικές του τάσεις.

Δεν υπάρχει κάτι που να αποδείχνει την πολιτική του συνείδηση και την ιδεολογική του συγκρότηση. Είναι ένας φτωχός άνθρωπος ο οποίος βιώνοντας τις δυσκολίες της εποχής δηλώνει, περισσότερο αντιβενιζελικός, παρά φιλοβασιλικός.

Ρίχνει εκεί το φταίξιμο και ελπίζει σε ανάταση της πατρίδας του, με την έλευση του έκπτωτου Βασιλιά. Μην ξεχνάμε πως ο Μάρκος Βαμβακάρης (βρίσκουμε αιτία και όχι δικαιολογία) βίωσε τις άμεσες συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Και έχουμε διαπιστώσει πως πολλές φορές οι κακουχίες και τα δεινά, οδηγούν τους ανθρώπους στην πλάνη και την ψεύτικη ασφάλεια, που ενέχουν οι όποιες συντηρητικές επιλογές.


Μας ήρθες Βασιλιά

Στίχοι/Μουσική : Μάρκος Βαμβακάρης


Στην ξενιτιά κι αν ήσουνα εσύ και οι δικοί σου
πάντα σε περιμένουμε να ρθεις με την στολή σου

Ξανάρθες τώρα βασιλιά μέσα στην αγκαλιά μας
κανόνισέ τα όμορφα να γιάνεις την καρδιά μας

Μια τώρα που σε φέραμε στους Έλληνες ξηγήσου
προσπάθησε για το καλό κι η Παναγιά μαζί σου

Σε σένα όλοι οι Έλληνες έχουνε την ελπίδα
να ενωθούμε όλοι μαζί να σώσεις την πατρίδα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: