Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Στον μεγάλο Άκη Πάνου… (ΒΙΝΤΕΟ)

«Όλους τους τραγουδιστές να τους βάλεις σε ένα καζάνι,
μισό Καζαντζίδη δεν κάνουνε»
Άκης Πάνου



Η σχέση του Άκη Πάνου με τον Στέλιο Καζαντζίδη ήταν ιδιαίτερη. Ο Αθανάσιος - του Δημητρίου - Πάνου, γεννήθηκε στις 15 Δεκέμβρη του 1933, στην Καλλιθέα. Μαθήτευσε, ως οργανοπαίχτης δίπλα στο μεγάλο σολίστ του μπουζουκιού Γιάννη Σταματίου – τον περίφημο «Σπόρο».

Ήταν ένας ολοκληρωμένος δημιουργός, με προσωπικό ήχο. Συνέθετε και στιχουργούσε. 193 ηχογραφημένα τραγούδια είναι η μουσική κληρονομιά, που μας άφησε. Στη δισκογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη, συναντάμε μόνο έξι τραγούδια του. Παρά τη σύντομη καλλιτεχνική σύμπραξη των δύο, η παρουσία του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή συνδέθηκε άρρηκτα με τον Άκη Πάνου.

Τα τραγούδια «Η ζωή μου όλη», «Μίσος», «Οι μισοί καλοί». «Άντε να περάσει η μέρα», «Τα όνειρα χτίζονται», «Το θολωμένο μου μυαλό» συμπεριλήφθηκαν στον δίσκο «Η ζωή μου όλη», που κυκλοφόρησε στις αρχές του 1974.

Κυκλοφόρησαν επίσης, περίπου την ίδια περίοδο, και σε έξι δισκάκια των 45 στροφών, ενώ τέσσερα από τα τραγούδια αυτά, επανακυκλοφόρησαν και στον δίσκο «Αλήθειες», μαζί με άλλες δημιουργίες του Άκη Πάνου, που ερμηνεύουν ο Χρηστάκης, η Λίτσα Διαμάντη και ο Γιάννης Θυμάκης.

Ο Στέλιος είχε δηλώσει επανειλημμένα, πόσο πολύ του άρεσε και του ταίριαζε το τραγούδι «Η ζωή μου όλη». Ήταν το καλλίτερο κοστούμι του, συνήθιζε να λέει. Ένα ακόμα «κοστουμάκι» ραμμένο στα μέτρα του, θεωρούσε και το τραγούδι «Τρελός».

Το τραγούδι αυτό προορίζονταν για το Στέλιο Καζαντζίδη αλλά τελικά ηχογραφήθηκε από το Μανώλη Μητσιά για το δίσκο «Παρόν» (1977). Η ηχογράφηση αυτή, στάθηκε αφορμή, να συναντηθούν για πρώτη φορά, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Στέλιος Καζαντζίδης.

Ο Μητσιάς αφηγείται: «Έκτοτε με τον Καζαντζίδη, συναντηθήκαμε όταν εγώ έγινα τραγουδιστής. Ήταν η εποχή, που γύρισε από την Αυστραλία στην οποία είχε φύγει για ένα διάστημα και εγώ είχα κάνει «τον τρελό» του Άκη Πάνου. Του άρεσε τόσο πολύ που ήθελε να με γνωρίσει. Πράγματι, μέσω, του Βασίλη Βασιλικού ήρθε σπίτι μου ένα βράδυ… Καθίσαμε, φάγαμε και μου είπε "Ήθελα να σε γνωρίσω γιατί μου άρεσε πάρα πολύ αυτό το τραγούδι. Όταν τραγούδησες «τον τρελό» είπα στον Άκη Πάνου: Ο μικρός είναι βούτυρο μια χαρά”»

Ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Άκης Πάνου υπήρξαν επί της ουσίας, φίλοι. Η φιλία τους δομήθηκε πάνω στην κοινή αντίληψη για την καλλιτεχνική δημιουργία και τη ζωή. «Αντάρτες» στο χώρο της δισκογραφίας, έδωσαν μάχες ενάντια στην εκμετάλλευση των καλλιτεχνών από τις δισκογραφικές.

Ο Καζαντζίδης, όπως μας πληροφορεί ο δημοσιογράφος - και κουμπάρος του - Κυριάκος Διακογιάννης, αρνούνταν κάθε αναφορά στον Άκη. Ο Άκης Πάνου για το Στέλιο ήταν «Ολύμπιος».

Στέλιος Καζαντζίδης, Τάσος Κουτσοθανάσης και Άκης Πάνου


Δέθηκαν πολύ στα 12 χρόνια απουσίας του Στέλιου Καζαντζίδη από τη δισκογραφία. Τότε ήταν που ο Άκης Πάνου προέτρεπε τον Διονύση Σαββόπουλο: «Έλα να μας δεις, έχουμε φτιάξει μια κατάσταση με το Στέλιο, πηγαίνοντας προς την Ασπροβάλτα, εκεί στη Ρεντίνα, εκεί έχουμε μια κατάσταση. Δεν καταλαβαίνει ο περαστικός απ’ έξω. Ο Στέλιος είναι, εγώ είμαι και κάνα δυο φίλοι. Είμαστε εκεί και δεν το κουνάμε. Καρπούζια, μαύρο και ραδιόφωνο με τη βελόνα στο Κάιρο. Όλη μέρα Κάιρο και καρπούζια. Και μαύρο. Περνάνε απ’ έξω οι παραθεριστές, που να καταλάβουνε τι είμαστε εμείς και τι κάνουμε εκεί μέσα.» (Στέλιος Καζαντζίδης Αφιέρωμα - Εκδόσεις Οδός Πανός)

Ο καρκίνος τους νίκησε και τους δύο. Ο Άκης Πάνου όμως, είχε άδοξο τέλος. Στη φυλακή, όπου βρέθηκε για ανθρωποκτονία, έχει καταγραφεί πως από τους γνωστούς τραγουδιστές, μόνο ο Στέλιος Καζαντζίδης τον επισκέφτηκε.

Για τον λόγο αυτό ξεκίνησε μια ολόκληρη παραφιλολογία γύρω από τη συνεργασίας των δύο, για τα τραγούδια που ο μουσικοσυνθέτης δημιούργησε στη φυλακή.

Ο Άκης Πάνου κατά την σύντομη κράτησή του στις φυλακές Κορυδαλλού, συνάντησε τον Στέλιο Καζαντζίδη στην ταβέρνα του «Κουμπούρα», ενώ βρισκόταν σε άδεια που του χορηγήθηκε για ιατρικές εξετάσεις.

Ο Άκης Πάνου έφυγε από τη ζωή στις 7 Απριλίου του 2000.






1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://kazantzidis.pblogs.gr/files/f/188310-kanaraki.jpg