Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Στέλιος Καζαντζίδης και Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης
Ο Βασίλης Τσιτσάνης υπήρξε ένας σημαντικός λαϊκός δημιουργός. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιανουαρίου του 1985.

Παρά τις φήμες που θέλουν να μην είναι ο ίδιος ο δημιουργός σημαντικών επιτυχιών του, εμείς αξιολογούμε ως πολύ σπουδαία την προσφορά του και βασισμένοι στις επίσημες καταγραφές - χωρίς επιφυλάξεις - τιμάμε τη μνήμη του με ένα αφιέρωμα στη συνεργασία του με τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Αυτή η αναφορά στη συνεργασία έχει και άκομα έναν σκοπό.  Είναι μια απάντηση στην αβάσιμη θεώρηση ότι ο Καζαντζίδης δεν είπε "καλά" τραγούδια.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση 16 τραγούδια σε μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη από το 1956 ως το 1963.

Τα τραγούδια αυτά, με χρονολογική σειρά, είναι τα εξής:

1) «Κατάδικος για πάντα»

Ήταν το πρώτο τραγούδι της συνεργασίας τους. Ηχογραφήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1956.

2) «Στο ίδιο σταυροδρόμι» ή «Με δίκοπο μαχαίρι»

Ηχογραφήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1956. Μπουζούκι παίζει ο ίδιος ο Τσιτσάνης ενώ ο Γιάννης Σταματίου παίζει μπαγλαμά. Στην κιθάρα συνοδεύει ο Στέλιος Χρυσίνης.

3) «Ακόμα και στην κόλαση»

Σε στίχους του Δημήτρη Γκούτη. Ηχογραφήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1956. Μπουζούκι παίζει ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Στέλιος Μακρυδάκης και στην κιθάρα είναι ο Στέλιος Χρυσίνης.

4) «Το πουκάμισο» ή «Άσπρο πουκάμισο» 

Ηχογραφήθηκε στη 1 Δεκεμβρίου 1956. Ο Γιάννης Σταματίου στο μπουζούκι, ο Ανέστος Αθανασίου στο μπαγλαμά, η Ε. Μαργώνη στο ακορντεόν ενώ κιθάρα παίζει ο Στέλιος Χρυσίνης.

5) «Παλιοκόριτσο με πήρες στο λαιμό σου» 

Σε στίχους του Κώστα Μάνεση, ηχογραφήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1957. Τη λαϊκή ορχήστρα στελεχώνουν ο Βασίλης Τσιτσάνης, που παίζει μπαγλαμά, ο Στέλιος Μακρυδάκης στο μπουζούκι και Στέλιος Χρυσίνης στην κιθάρα.

6) «Τα αντράκια» 

Σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Ηχογραφήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1957. Ο Βασίλης Τσιτσάνης παίζει μπαγλαμά, ο Στέλιος Μακρυδάκης με τον Ανέστο Αθανασίου μπουζούκι και ο Στέλιος Χρυσίνης κιθάρα.

7) «Που θα μείνω απόψε»

Ηχογραφήθηκε στις 14 Μαΐου του 1957. Ο Γιάννης Σταματίου στο μπουζούκι ενώ στην κιθάρα συνοδεύει ο Στέλιος Χρυσίνης. Ο Βασίλης Τσιτσάνης παίζει μπαγλαμά.

8) «Η ρεζέρβα»

Σε στίχους του Φ. Μιχαλάτου, ηχογραφήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1957. Μπουζούκι παίζει ο Τσιτσάνης με τον Ανέστο Αθανασίου και στην κιθάρα συνοδεύει ο Κ. Καπετάνιος.

9) «Το κόκκινο μαντήλι»

Ηχογραφήθηκε στις 27 Ιουνίου 1957. Πάλι στο μπουζούκι ο Τσιτσάνης με το Ανέστο Αθανασίου και στην κιθάρα ο Κ. Καπετάνιος.

10) «Κατηγορούμενο κορμί»

Ηχογραφήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1957. Μπουζούκι παίζει ο Βασίλης Τσιτσάνης ενώ στην κιθάρα τον συνοδεύει ο Στέλιος Χρυσίνης.

11) «Πεθαίνω για το δίκιο μου»

Σε στίχους του Δημήτρη Γκούτη, ηχογραφήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1957. Βασίλης Τσιτσάνης και Στέλιος Μακρυδάκης στο μπουζούκι, και στην κιθάρα ως συνήθως ο Στέλιος Χρυσίνης.

12) «Πάρε το δάκρυ μου βοριά»

Ηχογραφήθηκε την 1 Φεβρουαρίου του 1958. Ο Τσιτσάνης και ο Λάκης Καρνέζης, παίζουν μπουζούκι ενώ η Ε. Μαργώνη παίζει ακορντεόν.

13) «Ίσως αύριο»

Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά στις 3 Ιουνίου του 1958. Στην πρώτη ηχογράφηση μπουζούκι έπαιξε ο Στ. Μακρυδάκης και μπαγλαμά παίζει μπαγλαμά. Αξίζει να αναφέρουμε υπάρχουν δύο ακόμα ηχογραφήσεις του τραγουδιού αυτού. Η μία της «Αμερικής» στα 1959 και άλλη της «Αυστραλίας» στα 1962.

14) «Μαύρισε ο ουρανός»

Ηχογραφήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1958 και αυτό. Στο μπουζούκι ακούμε τον Στέλιο Μακρυδάκη ενώ μπαγλαμά παίζει ο ίδιος ο συνθέτης.

15) «Κλάψε σήμερα καρδιά μου»

Ηχογραφήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1963. Το συνοδεύει, ως δεύτερη φωνή, η Μπέμπα Φινέτη

16) «Το ξερα πως θα μου φύγεις»

Ηχογραφήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1963 και αυτό. Μαζί με το Στέλιο Καζαντζίδη, τραγουδούν οι Βασίλης Τσιτσάνης και Μπέμπα Φινέτη.

Και στα δύο τραγούδια, που είναι και τα τελευταία της συνεργασίας του Τσιτσάνη με τον Καζαντζίδη, ο ίδιος ο συνθέτης παίζει μπαγλαμά και διευθύνει τη λαϊκή ορχήστρα. Αξίζει να αναφέρουμε πως μπουζούκι παίζει ο Μανώλης Χιώτης. Στο βιολί είναι ο Γιώργος Κόρος, ο Γ. Δέδες στην κιθάρα και ο γνωστός Γιώργος Κοινούσης συνοδεύει στο ακορντεόν.

Πέρα από αυτά τα τραγούδια, που είναι και το αποτέλεσμα της ολιγόχρονης συνεργασίας του Στέλιου Καζαντζίδη με τον Τσιτσάνη, ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής ερμήνευσε αρκετές επανεκτελέσεις τραγουδιών του σημαντικού Τρικαλινού συνθέτη.


Με τις δύο επανεκτελέσεις του «Ίσως αύριο», τραγούδησε επίσης:
  • «Συννεφιασμένη Κυριακή» -1959 (δεύτερες φωνές Γιώτα Λύδια, Μαρινέλλα)
  • «Τα καβουράκια» - 1959 (δεύτερες φωνές Γιώτα Λύδια, Μαρινέλλα) 
  • «Κάποια μάνα αναστενάζει» - 1962 
  • «Μείνε αγάπη μου κοντά μου» - 1962 
  • «Παίξε Χρήστο το μπουζούκι» - 1962 
  • «Αντιλαλούνε τα βουνά» - 1965 (δεύτερη φωνή Μαρινέλλα) 
  • «Φέρτε μου να πιω»/ «Για τα μάτια που αγαπώ» - 1965 (δεύτερες φωνές Μαρινέλλα, Πάνος Ιατρού) 
  • «Ο Νικόλας ο ψαράς» - 1965 (δεύτερη φωνή Μαρινέλλα, συνδημιουργός ο Γιώργος Μητσάκης) 
  • «Μπαξέ Τσιφλίκι» ή «Χατζή μπαξές» - 1965 (δεύτερη φωνή Μαρινέλλα)

Αλλά και μετά τη δωδεκάχρονη απουσία του από τη δισκογραφία, στα 1989, στον δίσκο «Ότι δεν είπα» ο Στέλιος Καζαντζίδης τίμησε το Βασίλη Τσιτσάνη τραγουδώντας:
  • «Αραπίνες» 
  • «Σε τούτο το παλιόσπιτο» ή «Το παλιόσπιτο» 
  • «Πλήγωσε με όσο θέλεις» (δεύτερη φωνή Χρήστος Νικολόπουλος) 
  • «Βαριά χτυπούν τα σήμαντρα» 
  • «Μπρος το ρημαγμένο σπίτι» 
  • «Γιατί με ξύπνησες πρωί» 

Το ίδιο και στο δίσκο «Αφιέρωμα» στα 1996:
  • «Πέφτουν τις βροχής οι στάλες» (δεύτερη φωνή Πίτσα Παπαδόπουλου) 
  • «Σαν απόκληρος γυρίζω» ή «Το παράπονο του ξενιτεμένου» (δεύτερη φωνή Πίτσα Παπαδόπουλου) 
  • «Σε διώξαν απ την κοκκινιά» (δεύτερη φωνή Πίτσα Παπαδόπουλου) 
  • «Της γερακίνας γιός» (δεύτερη φωνή Πίτσα Παπαδόπουλου) (δείτε εδώ)
  • «Η φωτιά»


Σημείωση: Τα στοιχεία για τα 16 τραγούδια του Τσιτσάνη σε πρώτη εκτέλεση, είναι παρμένα, από το κείμενο του Δημήτρη Ράνιου το 1984, στο εσώφυλλο του δίσκου «Ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη»

Διαβάστε ακόμη:


Δεν υπάρχουν σχόλια: