Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

«Φωνάξτε τη μανούλα μου» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης είναι ο πλέον γνωστός, πόντιος τραγουδιστής. Γεννήθηκε το 1934, στην Οινόη Κοζάνης. Οι γονείς του πόντιοι, κατάγονταν από το χωριό Πεζιρκιάν Κιατσίτ του Καρς του Καυκάσου.

Με τον σπουδαιότερο, ίσως, λυράρη, της σύγχρονης ποντιακής μουσικής ιστορίας, τον Γώγο Πετρίδη, θεωρούνται οι πρώτοι εισηγητές της ποντιακής μουσικής στα κέντρα διασκέδασης.

Γιός του λυράρη του πόντου Σταύρου Πετρίδη, ο Γώγος γεννήθηκε το 1917 στο Φαντακ' της Τραπεζούντας και πέθανε το Πάσχα του 1984, σε ηλικία 67 ετών στην Καλαμαριά.

Για το ποντιακό στοιχείο και γενικά τους απανταχού έλληνες, ο Γώγος Πετρίδης υπήρξε ο «Πατριάρχης» της λύρας.
Στα 1993 ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Χρύσανθος να συνευρεθούν καλλιτεχνικά στο δίσκο «Τα αηδόνια του Πόντου», που κυκλοφόρησε από την δισκογραφική MBI.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης, πόντιος στην καταγωγή, θα δηλώσει για το δίσκο:

«Χρόνια τώρα άλλοτε με τη φωνή μου κι άλλοτε με τη σιωπή μου τραγούδησα τον πόνο, τα μεράκια, τα ντέρτια, τις αγωνίες, τους καημούς, τις χαρές και της πίκρες, των ταπεινών, κατατρεγμένων και καταφρονημένων τούτης εδώ της Πατρίδας μου. Ήρθε όμως η ώρα, να ξεπληρώσω ένα μεγάλο χρέος απέναντι στην ιδιαίτερη Πατρίδα των γονιών μου, τον θρυλικό και καταματωμένο ιστορικό Πόντο. Τον πόντο τον ανάσπαλτον. Μια πατρίδα που δεν την έζησα, ούτε καν γνώρισα, μα κατέθεσα όμως όλη τη λατρεία της ψυχής μου. Μια πατρίδα που χάθηκε σ’ εκείνο το μεγάλο παζάρι ντροπής του αιώνα μας, όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιήθηκαν σαν ανταλλάξιμο είδος. Θέλω ο δίσκος να είναι ένα μνημόσυνο στα θύματα εκείνης της θηριωδίας αλλά και ένα μήνυμα στη σημερινή πολυτάραχη εποχή μας. Όχι άλλες χαμένες πατρίδες. Όχι άλλα δάκρυα. Τέλος θέλω με τον τρόπο αυτό να τιμήσω όλους εκείνους τους αθεράπευτα νοσταλγούς της ποντιακής γης, που φύγανε χωρίς μα μπορέσουν να ξαναδούν τη μαρτυρική του Πατρίδα, και τα λιγοστά γερόντια μας, που ζουν ακόμα, για να θυμίζουν με την παρουσία τους τη μεγαλύτερη τραγωδία, μα και θηριωδία του αιώνα μας. Μακάρι να μπορούσα να κάνω κάτι περισσότερο. Θα ήταν μια λύτρωση».



Χρύσανθος Θεοδωρίδης
Την ίδια χρονιά, στα 1993 δηλαδή, Στέλιος Καζαντζίδης, Χρύσανθος Θεοδωρίδης και ο αείμνηστος λυράρης και ερμηνευτής Χρήστος Χρυσανθόπουλος συναντήθηκαν στο στούντιο της εκπομπής «Η φάρμα των ανθρώπων».

Οικοδεσπότης, τότε, ο γνωστός δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας. Στο βίντεο που ακολουθεί, δεν θα δείτε τον Στέλιο Καζαντζίδη να τραγουδάει ποντιακά. Θα παρακολουθήσετε τον Χρύσανθο να ερμηνεύει ζωντανά ένα σημαντικό λαϊκό τραγούδι, που πρωτοτραγούδησε ο Καζαντζίδης  το 1957.

Σε στίχους και μουσική του Ανέστη Αθανασίου, το τραγούδι «Φωνάξτε τη μανούλα μου», ήταν το αγαπημένο τραγούδι του Χρύσανθου, από όλα όσα κυκλοφόρησε ο Στέλιος Καζαντζίδης στην δισκογραφική του πορεία.



Σήμερα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο. Μια ιδιαίτερα συγκινητική και αυθόρμητη στιγμή, με τρεις καλλιτέχνες, που σήμερα δεν είναι κοντά μας.






3 σχόλια:

palalos είπε...

ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΓΕΘΗ ΣΤΗΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΟΝΟ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΠΙΑΣΕΙ....

http://www.kazantzidis1931.blogspot.com/ είπε...

Χωρις σχολιο,απλα Καταπληκτικο!!

Ανώνυμος είπε...

Ειναι φανταστικοι και οι 2!Καλα ο Χρυσανθος παιρνει ενα στυλ...!χαχαχα Αθανατοι !Γιγαντες και οι 2!Ο ενας η φωνη του λαικου τραγουδιου και ο αλλος του Ποντιακου!Το τραγουδι ειναι καταπληκτικο και το πως παινευει ο ενας τον αλλον!Αχ μας λειπουν ομως..