Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (ΒΙΝΤΕΟ)

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου δίωξης με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, την εθνικότητα, τις πολιτικές πεποιθήσεις ή τη συμμετοχή σε μια ορισμένη ομάδα.

Σήμερα, που η όξυνση των προβλημάτων, συντηρητικοποιεί την κοινωνία είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε τις ανάγκες των προσφύγων και να τους διαχωρίσουμε από τους οικονομικούς μετανάστες.

Γιατί άλλο πρόσφυγας, άλλο μετανάστης και άλλο λαθρομετανάστης.
Επί χρόνια, πολλές χώρες και περιοχές του κόσμου τηρούν τις δικές τους Ημέρες, ακόμα και Εβδομάδες Προσφύγων.

Μία από τις πιο διαδεδομένες ήταν η Ημέρα Προσφύγων της Αφρικής, που ήδη εορταζόταν την 20η Ιουνίου σε πολλές χώρες. Ως έκφραση αλληλεγγύης με την Αφρική, που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες και που παραδοσιακά έχει δείξει μεγάλη γενναιοδωρία στο προσφυγικό ζήτημα, το 2000 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα ειδική απόφαση με την οποία ορίζεται η 20ή Ιουνίου κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Με αφορμή τη μέρα αυτή σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την τηλεοπτική εκπομπή της Σεμίνας Διγενή «Στις γειτονιές των ανθρώπων», στο οποίο ο Στέλιος Καζαντζίδης, τραγουδά ζωντανά, το τραγούδι «Πρόσφυγες κυνηγημένοι».

Ένα τραγούδι σε μουσική Θοδωρή Καμπουρίδη και στίχους Λευτέρη Χαψιάδη, που συμπεριλήφθηκε στον τελευταίο δίσκο του Καζαντζίδη για λογαριασμό της ΜΙΝΟΣ – EMI το 1987 ( «Ο δρόμος της επιστροφής» ). Στην ηχογράφηση που κυκλοφόρησε στο δίσκο δεύτερες φωνές κάνουν η Λίτσα Διαμάντη και ο Θέμης Αδαμαντίδης.




3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αλλα πρωτα για την Καλαμαρια και τους ποντιους!

16 εκατομμύρια λαθρομετανάστες την προηγούμενη χρονιά! είπε...

Στον βωμό των συμφερόντων...


Τα 42 εκατομμύρια έφτασε στα τέλη του περασμένου έτους ο αριθμός των βίαια ξεριζωμένων λόγω συρράξεων και διώξεων παγκοσμίως, καθώς ο ρυθμός του επαναπατρισμού παρουσίασε απότομη επιβράδυνση και περισσότερες μακροχρόνιες συρράξεις κατέληξαν σε καταστάσεις παρατεταμένου εκτοπισμού.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) "Παγκόσμιες Τάσεις" που δόθηκε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, στον συνολικό αυτό αριθμό περιλαμβάνονται 16 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο καθώς και 26 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους.
Όπως αποκαλύπτεται στη νέα έκθεση, το 80% των προσφύγων του κόσμου και η συντριπτική πλειοψηφία των εσωτερικά εκτοπισμένων - μια ομάδα πληθυσμού με την οποία η Υ.Α. ασχολείται ολοένα και πιο ενεργά- εντοπίζονται σε αναπτυσσόμενα κράτη.
Πολλοί είναι ξεριζωμένοι εδώ και χρόνια, χωρίς ελπίδα στον ορίζοντα. Παρότι ο συνολικός αριθμός των 42 εκατομμυρίων ξεριζωμένων στα τέλη του περασμένου έτους συνιστά μείωση περίπου 700.000 ανθρώπων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, οι νέοι εκτοπισμοί που έλαβαν χώρα το 2009 -και δεν αντανακλώνται στην ετήσια έκθεση- έχουν ήδη αντισταθμίσει κατά πολύ την πτώση αυτή.
Κι εγώ μένω να αναρωτιέμαι: Ποιός τους ξεριζώνει και γιατί;

Ανώνυμος είπε...

poly kalo!!!!

http://newsandart.blogspot.com/