Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Ο Νότης Μαυρουδής για τον Στέλιο Καζαντζίδη

Ο Νότης Μαυρουδής
Ο Νότης Μαυρουδής
Ο Νότης Μαυρουδής είναι αυτό που δηλώνει. Κιθαριστής και μουσικοσυνθέτης. Βραβευμένος μουσικός, με πλούσια  εργογραφία. 

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Νότης Μαυρουδής υπήρξε εκδότης και διευθυντής του περιοδικού TAR (1983 – 1987), το οποίο από τον Οκτώβριο του 2006 επαναλειτουργεί – υπό τη διεύθυνσή του – ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Δέχθηκε και αυτός το κάλεσμά μας και κατέθεσε την άποψή του για τον Στέλιο Καζαντζίδη. Εμείς τον ευχαριστούμε θερμά τόσο για την ανταπόκριση όσο και για το μεστό νοημάτων και προβληματισμών κείμενό του.





Μας γράφει:

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας και σας καταγράφω τις απόψεις μου για τον Στέλιο Καζαντζίδη:

Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι πλέον "καρτ ποστάλ" μιας ζωής που θα την συναντήσουμε σε σελίδες της ιστορίας που δεν γνωρίζω αν έχουν πλέον κάποια γοητεία, πέραν από μια άνευ ουσίας νοσταλγία. Ασφαλώς υπήρξε μια από τις πιο κουρδισμένες φωνές λαϊκού τενόρου, που σε εκείνην ακριβώς την περίοδο (της δεκαετίας του '50) κυριάρχησε, αφού οι ανάγκες της (τότε) ζωής τον κατέστησαν άξιο εκφραστή της και "βάρδο" των απανταχού λαϊκών στρωμάτων. Δεν ήταν ο τραγουδιστής της προτίμησής μου, όμως αξιολογώ πως η ιστορική εκείνη συγκυρία γονιμοποιούσε (και τροφοδοτούσε) τέτοιους εκφραστές που γλύκαιναν και ισορροπούσαν τον πόνο και τη μελαγχολία των κοινωνικών αδιεξόδων της φτώχιας, της ξενιτιάς και των κοινωνικών περιθωριοποιήσεων. 

Με αυτή την έννοια, ο Σ.Κ. δεν υπήρξε ένα αμιγώς τραγουδιστικό ή μουσικό φαινόμενο αλλά κατ' εξοχήν κοινωνιολογικό!

Όποιος τον ακτινογραφήσει μόνο μέσα από τα τραγούδια που υπηρέτησε και τραγούδησε, θα διαπράξει ιστορικό και ηθογραφικό λάθος. Αυτήν ακριβώς την ...καρτ ποστάλ της εποχής κρατάω, και μέσα από τους δίσκους του, ρίχνω γέφυρες με ένα παρελθόν της εφηβείας μου, πλημμυρισμένο από άφθονα τραύματα εποχής, μπερδεμένα μαζί με δίψα για γνώση και καλλιέργεια, ώστε να μη μας φάει η μαρμάγκα και η μεγάλη αλλαγή που επήλθε αργότερα, με ταχύτατους ρυθμούς και μας άλλαξε ...τα φώτα, καθιστώντας μας άβουλους μεταμοντέρνους μιας παρηκμασμένης εξέλιξης του δανεικού πλούτου και υπάκουους υπηκόους των ΜΜΕ.


Νότης Μαυρουδής, Μουσικοσυνθέτης - Κιθαριστής (30/11/2009)


Δεν υπάρχουν σχόλια: