Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

AWAARA - "Ο αλήτης της Βομβάης" 1951 (BINTEO)

Είδατε με πόση προσοχή παρέχουμε αυτά τα ντοκουμέντα. Δε μιλάμε ούτε για τουρκογύφτικα, όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν συμπλεγματικοί εθνικιστές, ούτε για κλοπή, ούτε για νόθα τραγούδια. Κάνουμε λόγο για διασκευές. Άλλωστε αυτό δε συμβαίνει σήμερα; Πολλές διασκευές.

Δηλαδή αν οι μελωδίες ξεπατικώνονται από τραγούδια της «δυτικής» μουσικής παραγωγής όλα είναι ωραία και καλά;


Το γεγονός ότι πολλά τραγούδια των δεκαετιών 50 και 60 είναι διασκευές τραγουδιών της ανατολής, δε μειώνει καθόλου την καλλιτεχνική τους αξία. Παράλληλα θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε κάποιες μεγάλες επιτυχίες της Ελληνικής δισκογραφίας, στην πρώτη τους μορφή. Στη δεδομένη δημοσίευση θα προβάλλουμε απόσπασμα από την ταινία του 1951 AWAARA (ελληνιστί «Ο αλήτης της Βομβάης»). Ακούγονται τα τραγούδια:


  • Χωρίς εσένα είναι φωτιά το φως του φεγγαριού
  • Γύρισε σπίτι ο ξένος μου


Το πρώτο τραγούδι έγινε επιτυχία στην Ελλάδα με τον τίτλο «Στον ουρανό και στη Γη» σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη στα 1960. Το τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης με την Μαρινέλλα. Το δεύτερο είναι το πρωτότυπο του γνωστού «Είσαι η ζωή μου» που κυκλοφόρησε στα 1958 σε στίχους του Θοδωρή Δερβενιώτη. Ερμηνεύει πάλι το διάσημο καλλιτεχνικό ζευγάρι.








Διαβάστε ακόμη:





2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με ένα αμαν - αμαν στα χείλη πάω πίσω στα πάλιά, και αν γίνω ρεζίλι φταιν τα αισθηματικά ...

Με δυο όπλες και ένα άιντε, με ουίσκι και λοιπά, θα πηδάμε απ' τις βεράντες στου Ζαλόγγου τη μεριά...

ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ

ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ

Ραντεβού στην Τούμπα την Κυριακή, με μαλαματίνα και Καζαντζίδη

Ανώνυμος είπε...

Γαμώ τα τραγούδια η πρόταση