Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Φτωχιά μου Νέα Ιωνία (ΒΙΝΤΕΟ)

Το καλοκαίρι του 1927, ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης (πατέρας του Στέλιου) και η μητέρα του Γεσθημανή, πολιτογραφήθηκαν Νεοϊωνιώτες και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην οδό Αλαΐας, στον αριθμό 33. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1931, γεννήθηκε στην οδό αυτή ο Στέλιος Καζαντζίδης. Η Νέα Ιωνία, ιδρύθηκε μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών.

Στις 27 Ιουνίου του 1923, ημέρα Κυριακή, στην περιοχή που μέχρι τότε ονομαζόταν «Ποδαράδες» και υπαγόταν στον Δήμο Αθηναίων, θεμελιώθηκε από τον αρχηγό της Επαναστατικής Κυβέρνησης, Νικόλαο Πλαστήρα και τον ιερέα Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, ένας προσφυγικός συνοικισμός.


Η πρώτη μαζική εγκατάσταση προσφύγων από την Σπάρτη της Πισιδίας, ήταν ο βασικός λόγος που η μετέπειτα περιοχή της Νέας Ιωνίας, αρχικά ονομάστηκε Νέα Πισιδία. Η ονομασία αυτή δεν διατηρήθηκε καθώς η Νέα Ιωνία φιλοξένησε πρόσφυγες από την Ινέπολη, την Κασταμονή, τη Σαφράμπολη, τη Νεάπολη, την Καππαδοκία, την Αλάια και την Αττάλεια της Παμφυλίας και ακόμη από την Σμύρνη και τα περίχωρά της, τα Βουρλά, το Αϊβαλί, τα Θυάτειρα και άλλες πολιτείες της Ιωνίας όπου ανθούσαν σπουδαίες Ελληνορθόδοξες κοινότητες.

Το 1934, μαζί με άλλους συνοικισμούς της Αθήνας και του Πειραιά, η Νέα Ιωνία ονομάστηκε δήμος και σήμερα, βάσει της απογραφής του 2001 έχει πάνω από 66.000 κατοίκους.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης γεννήθηκε, μεγάλωσε και εργάστηκε στην Νέα Ιωνία. Την εγκατέλειψε στα χρόνια της κατοχής, όταν η οικογένεια του αναγκάστηκε να μεταβεί στο χωριό Πλατανάκια των Σερρών (στους πρόποδες του Μπέλες) και έπειτα στη Ροδώνα κοντά στο Κιλκίς. Ο Στέλιος στις αφηγήσεις του, θυμάται μια ήσυχη εργατική περιοχή με έντονο προσφυγικό στοιχείο.

Στη γενέτειρα του αφιέρωσε και το τραγούδι «Νέα Ιωνία» (σε στίχους του Πυθαγόρα και μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου) το οποίο συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Βραδιάζει», που κυκλοφόρησε το 1992 από την MBI. Παρόλο που το τραγούδι προτάθηκε στον Καζαντζίδη στη δεκαετία του 70, ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε περίπου 20 χρόνια μετά, καθώς ο ίδιος απείχε από τη δισκογραφία λόγω της γνωστής διαμάχης του με τη δισκογραφική «ΜΙΝΟΣ».

Στο απόσπασμα από την εκπομπή «Λαϊκό τραγούδι» που παραθέτουμε (το οποίο πρόσφατα πρόβαλε και η εκπομπή "Αρχείο") παρακολουθήστε τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Πυθαγόρα και τον Στέλιο Καζαντζίδη, να προβάρουν - στη δεκαετία του 70 - το τραγούδι "Νέα Ιωνία".

Αξίζει να σημειώσουμε πως της παραγωγής της εκπομπής αυτής, επιμελήθηκε ο γνωστός σκηνογράφος Γιώργος Στεργίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: