Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

«Γύφτος λαός» - Ένας δίσκος που δεν έγινε ποτέ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέλιος Καζαντζίδης με τον Πυθαγόρα
Ο Στέλιος Καζαντζίδης με τον Πυθαγόρα

Ο Στέλιος Καζαντζίδης, ήδη από το 1976, βρίσκεται στην Αμερική. Ο γνωστός οργανοπαίκτης Δημήτρης Τζάρας, εγκατεστημένος, τότε, στο Clearwarter της Φλόριντα, δέχεται ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα: «Να έλθω για το σπίτι;», τον ρώτησε ο Στέλιος, για να πάρει την απάντηση: «Μέσα στην ψυχή µου αν ψάξεις θα βρεις τον Καζαντζίδη!». Εκεί, στη Φλόριντα,  ο Καζαντζίδης γνώρισε και παντρεύτηκε την Αντωνία Κωνσταντουλάκη (στις 15 Απριλίου του 1977). Στο γάμο τους και στο χρονικό της σχέσης τους θα αναφερθούμε σε επόμενη δημοσίευση. Εκεί, στη Φλόριντα, αποφάσισε να δισκογραφήσει εκ νέου. 

Η αλληλογραφία, που αντάλλασε με τον, τότε, φίλο και κουμπάρο του Χρήστο Νικολόπουλο μαρτυρά πως η ιδέα ενός νέου δίσκου, μετά και τη συνταρακτική επιτυχία του «Υπάρχω», «έπεσε στο τραπέζι». Έγραψε, λοιπόν, ο Καζαντζίδης του Νικολόπουλου: «Τώρα ας έλθουμε στο θέμα που μας απασχολεί άμεσα, δηλαδή του δίσκου. Ο Μάτσας δέχτηκε να γίνει εδώ ο δίσκος και με όσα του ζήτησα… Θέλω να μου στείλεις καλά τραγούδια και θέλω να μη σου γυρίσω κανένα πίσω» (Φλόριντα 19/5/1977). 

Είναι ένα πολύ μικρό απόσπασμα από τα γράμματα που έστειλε ο Καζαντζίδης στον Νικολόπουλο την περίοδο εκείνη και δημοσίευσε ο Κώστας Μπαλαχούτης στο βιβλίο του «Κι όσο Υπάρχεις θα υπάρχω» (Εκδόσεις Ατραπός). 

Ο Χρήστος Νικολόπουλος είχε ήδη ξεκινήσει τη σύνθεση μιας σειράς καινούργιων τραγουδιών για τον Καζαντζίδη σε στίχους του Πυθαγόρα και της Μάρως Μπιζάνη, με σκοπό την κυκλοφορία ενός δίσκου με τίτλο «Γύφτος λαός». Ο δίσκος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, αφού ο Μάκης Μάτσας δεν είχε τη διάθεση να πληρώσει τα έξοδα μιας ηχογράφησης στο εξωτερικό.

Κάποια από τα τραγούδια, που επρόκειτο να συμπεριληφθούν σε αυτόν, όχι μόνο ηχογραφήθηκαν από άλλους καλλιτέχνες αλλά σημείωσαν και μεγάλη επιτυχία. Ο Πασχάλης Τερζής ερμήνευσε τα «Γεια σας Πόντιοι» και «Απ’ την Άνω Τούμπα», ο Γιώργος Νταλάρας τον «Τραγουδιστή», η Χάρις Αλεξίου το «Και μας έλεγε το κύμα». Υπήρξαν και τραγούδια που δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ. Από ανεπιβεβαίωτη πηγή μαθαίνουμε πως ανάμεσα σε αυτά ήταν τα «Και τι να φταίει», «Λαέ μου προδομένε», «Αγάπες μου παλιές», «Ξεχασμένε μου πατέρα», «Το προσφυγάκι», «Είναι ψιλά τα γράμματα», «Ο χειρότερος εχθρός μου», «Ανοίξτε σύνορα για να περάσω» και «Εγώ ξενύχταγα».

Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Μακεδονία»
(13/02/1980)
Αξίζει - για ιστορικούς λόγους - να αναφέρουμε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία». Αναδημοσιεύουμε: «Μουσικοσυνθέτης κατηγορεί με εξώδικο διαμαρτυρία του, συνάδελφό του, ότι ιδιοποιήθηκε αυθαίρετα τραγούδι του και το κυκλοφόρησε σε δίσκο, παραλλάσσοντας τους στίχους. Πρόκειται για τον Χρήστο Νικολόπουλο, ο οποίος διαμαρτύρεται ότι ο μουσικοσυνθέτης κ. Σ. Σακελλαρίου, πήρε το τραγούδι του «Γύφτος Λαός», που επρόκειτο να αποδώσει ο Στέλιος Καζαντζίδης και το ενσωμάτωσε σε δίσκο του τραγουδιστή Φλωρινιώτη με τίτλο "Σε πέλαγα μιλούσαμε". Ο κ. Νικολόπουλος ζητά με την εξώδικό του, την αναγνώριση σ’ αυτόν της αληθούς πατρότητας του τραγουδιού και απειλεί με λήψη μέτρων κατά του κυρίου Σακελλαρίου.». 

Δεν ξέρουμε σε ποιο τραγούδι, που επρόκειτο να τραγουδήσει ο Καζαντζίδης, αναφέρεται το δημοσίευμα. Το τραγούδι πάντως που ερμήνευσε ο Φλωρινιώτης, σε στίχους Σ. Μακρή, έχει τίτλο «Για πέλαγα μιλούσαμε»  (αντί για «Σε πέλαγα μιλούσαμε», που αναφέρει το δημοσίευμα) και κυκλοφόρησε στο δίσκο «Super Star – αυτός είμαι», από τη Victory στα 1980. Δυστυχώς δεν έχουμε στα χέρια μας αυτόν το δίσκο και δε μπορούμε να διαπιστώσουμε «ιδίοις ωσί» την όποια ομοιότητα με τραγούδια που προόριζε ο Χρήστος Νικολόπουλος για τον δίσκο «Γύφτος Λαός». 

Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας αν έχουν κάποια επιπλέον πληροφορία και αν γνωρίζουν την τελική έκβαση της υπόθεσης εκείνης, να επικοινωνήσουν μαζί μας ή να καταθέσουν τα στοιχεία τους ως σχόλιο σε αυτή τη δημοσίευση. 

Θα κλείσουμε με ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγουδά  το τραγούδι «Απ’ την άνω Τούμπα», σε φιλικό σπίτι στη Θεσσαλονίκη το 1978. Το τραγούδι αυτό σε στίχους του Πυθαγόρα, κυκλοφόρησε τελικά με τη φωνή του Πασχάλη Τερζή, στον δίσκο «Μίλα μου στον ενικό» (1983). 




ΥΓ: Η αναπαραγωγή τραγουδιών, που συμβαίνει σε αυτό το ιστολόγιο, γίνεται για λόγους πληρέστερης απόδοσης όλων όσων θέλουμε να γράψουμε. Για αυτό άλλωστε και ενώ έχουμε πολύ υλικό στα χέρια μας, δημοσιεύσαμε μέσα σε τρία χρόνια ελάχιστο. Οι σκοποί μας δεν είναι εμπορικοί και φιλοδοξούμε να κερδίσουμε τους αναγνώστες μας με τα όσα γράφουμε. Υπάρχει, άλλωστε και το YouTube και άλλα sites όπου καθένας μπορεί να βρει πλέον σχεδόν τα πάντα, άναρχα και αταξινόμητα, χωρίς πληροφορίες πάντα για τη χρονολογία, τους συνθέτες, τους στιχουργούς. Αν παρόλα κάποιος πιστεύει πως δημοσιεύσεις σαν και αυτή, θίγουν τα πνευματικά του δικαιώματα, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας και να δηλώσει τις αντιρρήσεις του. Θα σεβαστούμε, πλήρως, το δικαίωμα του να διαχειρίζεται όπως νομίζει κάτι που του ανήκει. Άσχετα αν εμείς πιστεύουμε πως το έργο σπουδαίων Ελλήνων ανήκει πρώτα από όλα στο λαό.


Διαβάστε ακόμη: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: