Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Δισκογραφικό ντεμπούτο

Ο Στέλιος Καζαντζίδης
Ο Στέλιος Καζαντζίδης
Ο Στέλιος Καζαντζίδης ξεκίνησε τη δισκογραφία το 1952. Ήταν καλοκαίρι και η ζέστη στην πρωτεύουσα ήταν αφόρητη.

Η κατάσταση αυτή, ενέπνευσε τον Απόστολο Καλδάρα, να γράψει το τραγούδι «Για μπάνιο πάω». Σε στίχους και μουσική, λοιπόν, του Απόστολου Καλδάρα, το τραγούδι ηχογραφήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1952. Αυτός ήταν και ο πρώτος δίσκος του άγνωστου σχεδόν, τότε, Στέλιου Καζαντζίδη. Το τραγούδι δεν άρεσε και δεν είχε τις αναμενόμενες πωλήσεις.

Ο Στέλιος είχε εκμυστηρευτεί στον Πάνο Γεραμάνη, πως τότε έζησε τη μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής του. Αξίζει να αναφέρουμε, πως στο δεδομένο τραγούδι η φωνή του Καζαντζίδη, είναι αγνώριστη.Φανατικός οπαδός του Πρόδρομου Τσαουσάκη, μιμήθηκε το πρότυπό του και απέτυχε.

Ο Απόστολος Καλδάρας σημειώνει, περιγράφοντας την γνωριμία του με τον Στέλιο, σε συνέντευξη στον Παναγιώτη Κουνάδη: «Παίρνω την κιθάρα και του λέω: Δε μας λες ένα τραγουδάκι να σε ακούσω και εγώ; Αμέ, μου λέει. Εντάξει. Δε θυμάμαι ποιο μου είπε, νομίζω ένα του Τσαουσάκη. Και στον πρώτο δίσκο που του `βγαλα εγώ, λες και άκουγες τον Τσαουσάκη βελτιωμένο τεχνικά».

Η εταιρία χρέωσε την εμπορική αποτυχία του δίσκου εξ ολοκλήρου στον Καζαντζίδη και έθεσε στο απυρόβλητο τον δημιουργό, τον Απόστολο Καλδάρα. Αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο Καζαντζίδης καθυστέρησε περίπου δύο χρόνια να «μπει» στη παραγωγή δίσκων, εξαιτίας ενός περίεργου περιστατικού, με έναν άνθρωπο που τότε κατείχε νευραλγική θέση στην εγχώρια δισκογραφία και που αργότερα έγραψε αρκετά τραγούδια στο μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή.

Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο επονομαζόμενος και «Τσάντας». Κάποια στιγμή ο Στέλιος Καζαντζίδης, όταν ακόμα τραγουδούσε στο υπόγειο μαγαζί του Στέφανου Βουτσά στην Καλογρέζα, βρέθηκε μαζί με άλλους μουσικούς στο σπίτι του Βασιλειάδη. Ο Στέλιος, αφελώς και λόγω άγνοιας, αναφέρθηκε σε κάποια ερωμένη, πιθανώς, του «Τσάντα». Συγκεκριμένα, ανέφερε πως την είδε να βγαίνει από ένα κακόφημο μαγαζί στην Πατησίων.

Ο αυθορμητισμός του Στέλιου, δεν επιδέχονταν αμφισβήτηση. Ο Βασιλειάδης κατάλαβε πως ο Καζαντζίδης λέει αλήθεια. Μη μπορώντας όμως να τη δεχθεί, αντέδρασε παράλογα. Το μίσος του για τον Στέλιο, τον έκανε να "αγκαλιάσει" κάποιον άλλον πρόσφυγα τραγουδιστή, τον Γιάννη Τζιβάνη.

Το δισκογραφικό ντεμπούτο του Καζαντζίδη, συνέπεσε με την ηχογράφηση του πρώτου τραγουδιού του Γιώργου Ζαμπέτα. Ο Ζαμπέτας, την ίδια χρονιά, στα 1952 δηλαδή, ηχογραφεί την πρώτη του σύνθεση. Το τραγούδι «Σαν σήμερα, σαν σήμερα» σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, κυκλοφορεί σε δίσκο με τον Πρόδρομο Τσουσάκη, τον οποίο συνοδεύει η Μαρία Γρύλλη. Ο ίδιος ο Ζαμπέτας χαρακτήρισε το τραγούδι του ως «οικτρά αποτυχία!». 

Για την ιστορία στο τραγούδι «Για μπάνιο πάω» μπουζούκι παίζουν ο Απόστολος Καλδάρας και ο Γεράσιμος Κλουβάτος.*

* Σε συνέντευξη που έδωσε στον Πάνο Γεραμάνη ο Σπύρος Καλφόπουλος, ισχυρίζεται ότι στο πρώτο τραγούδι του Καζαντζίδη, μπουζούκι παιζει ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμα:


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στήν συνέντευξή αυτή ο Καλφόπουλος λέει όχι γνωστά ενδιαφέροντα πράγματα:
- Ένα από αυτά είναι ότι ο πρώτος δίσκος τού Στέλιου δέν πούλησε γιατί η εταιρεία κρατούσε τίς ντάνες στό υπόγειο αντί νά στείλει τούς δίσκους στά δισκάδικα.
- Ένα δεύτερο είναι τό τραγούδι "Οι βαλίτσες" προοριζόταν γιά τόν Δημήτρη Ρουμελιώτη, ο οποίος δέν έφερε καμία αντίρρηση νά τό πεί ο Στέλιος όταν τού ζητήθηκε.
Μπορείτε νά τά καταγράψετε σέ θέματα γιά ανάρτηση, ιδέα δίνω.

stelioskazantidis.blogspot.com είπε...

Σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο.