Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

«Οι Βαλίτσες»

Γιάννης Παπαϊωάννου
Γιάννης Παπαϊωάννου
Μπορεί το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε ως επαγγελματίας, ο Καζαντζίδης, να ήταν το «Για μπάνιο πάω» σε στίχους και μουσική του Απόστολου Καλδάρα, η πρώτη του εμπορική επιτυχία, όμως, ήρθε με τις «Βαλίτσες» («Δεν θέλω το κακό σου») του συνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου (Ψηλός ή Πατσάς για τους ανθρώπους του επαγγέλματος).

Το τραγούδι δισκογραφήθηκε στα 1952 και τους στίχους υπογράφει ο Κώστας Μάνεσης. Είναι το δεύτερο μόλις τραγούδι του Καζαντζίδη, που στάθηκε και η αφορμή να τον αποδεχθούν τα διευθυντικά στελέχη της δισκογραφικής «Κολούμπια».

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, αφηγείται: «Έβγαλα τόσους τραγουδιστές, τόσους βοήθησα, κανείς δεν έρχεται να με δει. Καλή καρδιά. Από Μοσχονά, Καλλέργη, Ντάλλια, μέχρι Καζαντζίδη!
Μα ο Καζαντζίδης είναι σε άλλα περιβόλια. Εκεί που δεν μπορεί να πάει ο καθένας. Μεγάλος μάστορας αυτός. Άλλο πράγμα. Από μικρός φαινότανε ότι θα γίνει μεγάλος. Από τότε που του έδωσα τις «Βαλίτσες», το πρώτο του τραγούδι, το πρώτο του σουξέ.

Αγώνας τότε για να το τραγουδήσει, αγώνας, καβγάδες, με την εταιρεία. Δεν τον ήθελε. Έκανα καβγά για να το τραγουδήσει. Και τους είπα ότι, αν δεν σας κάνει αυτός, δεν σας κάνω κι εγώ! Αυτό τους κλόνισε, γιατί τότε ήμουνα φιρμάρα και μου πέρναγε σε όλα. Και είχε επιτυχία, ωραίο ζεϊμπέκικο και το λέει τρέλα! Από τότε πήρε την πάνω βόλτα. Το αναγνώρισε η μάνα του. Αυτός όχι... Όταν βγήκε, λοιπόν, αυτός ο δίσκο, όλοι νόμιζαν ότι τραγουδάει ο Τσαουσάκης. Και μου λέγανε: “Ωραία το λέει ο Τσαουσάκης αυτό, Γιάννη”. Κανείς δεν γνώριζε το Στέλιο. Ούτε οι άνθρωποι της δουλειάς μας. Και τότε έλεγα εγώ ότι είναι ο Στέλιος ένα παιδί από τη Νέα Ιωνία...

Μα οι «Βαλίτσες» έχουν μια ιστορία. Έπαιζα τότε , το 1949 με 1950, στην “Τριάνα” του Χειλά. Κάποιος από την κομπανία είχε προηγούμενα με το Χειλά. Δεν τα πήγαινε καλά. Ένα βράδυ πριν αρχίσει η δουλειά παραξηγηθήκανε. Όλο το βράδυ, που παίζαμε στο πάλκο έλεγε αυτός ότι “θα πάρω τις βαλίτσες και θα φύγω από το μαγαζί”. Το είπε πενήντα φορές μέχρι να σκολάσουμε. Μου μπήκε μια ιδέα για τις βαλίτσες που έλεγε αυτός. Έγραψα μόνο μια λέξη. Έγραψα στο πακέτο με τα τσιγάρα “Βαλίτσες”. Το `δωσα στο στιχουργό Μάνεση και το `φτιαξε. Άλλο θέμα. Από τις βαλίτσες ξεκίνησε αυτό το τραγούδι και ήταν τυχερό με αυτό να ξεκινήσει και ο Καζαντζίδης!»

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ντόμπρα και σταράτα», Εκδόσεις «Κάκτος»

Δεν υπάρχουν σχόλια: