Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Μια απάντηση, που έπρεπε να δοθεί.

Κατά καιρούς διαβάζουμε διάφορες ασυναρτησίες. Δίνουμε τόπο στην οργή και δεν απαντάμε. Θα έρθει η ώρα. Θα απαντήσουμε, οργανωμένα. Μέσα από το υλικό που θα δίνουμε για τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του Καζαντζίδη.

Αλλά πραγματικά αν μπείτε στον κόπο να διαβάσετε τα όσα σχολιάζονται σε κάποιο φόρουμ αφιερωμένο στο σύγχρονο ποπ τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη θα εξοργιστείτε.


Τα σχόλια αφορούν τις δηλώσεις, που έκανε ο τραγουδιστής, καιρό πριν, για τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη. Αλλιώς μιλάει και αλλιώς τραγουδάει, είπε. Δε σταμάτησε όμως εκεί.. Συνέχισε αποκαλώντας τον Καζαντζίδη κλέφτη, αναφερόμενος στα τραγούδια που για πολλά χρόνια κυκλοφορούσαν ως αποτέλεσμα σύμπραξης του Καζαντζίδη και του Νικολόπουλου.

Δε θα λέγαμε τίποτα. Θέλουμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο και να περισώσουμε ότι προλαβαίνουμε. Ούτε θα πούμε κάτι που θίγει το συγκεκριμένο τραγουδιστή. Αλλά δεν ανεχόμαστε εμείς οι μορφωμένοι άνθρωποι (δε λέω γραμματισμένοι) πλέον, ένα «τσούρμο» αστοιχείωτοι να προσπαθούν, με ευλογοφανείς μπούρδες και ότι πρόλαβε να αρπάξει το αυτί τους αναμεταξύ δύο τηλεοπτικών διαφημιστικών διαλειμμάτων, να ισοπεδώσουν την ίδια τη μουσική ιστορία του τόπου.

Αυτό που μας έκανε να γράψουμε το παρόν κείμενο, ήταν η ανοησία κάποιων στο φόρουμ του Σφακιανάκη, να αποκαλέσουν τον Καζαντζίδη «παρτάκια», «κοινωνικά αδιάφορο», «μίζερο», «που αποκαλεί την γυναίκα του κυρά…».

Λέμε λοιπόν, σε αυτά τα αμόρφωτα παιδάκια να αφήσουν στην άκρη πράγματα που αγνοούν και να συνεχίσουν να ακούνε τα τραγούδια του αγαπημένου τους τραγουδιστή, που πολεμάνε το σύστημα και προσφέρονται για κοινωνικούς προβληματισμούς, σε ακριβά νυχτερινά κέντρα όπου η γαρδένια πάει σύννεφο και το μπουκάλι στοιχίζει κάτι περισσότερο από 150 ευρώ.

Να μου πεις είναι πιο εύκολο να αντιστέκεσαι πίνοντας ουίσκι με εορτοδάνεια. Το μικροαστικό πανηγύρι καλά κρατεί…

Αλήθεια τα παιδιά με τα οποία συνεργάζεται ο Σφακιανάκης στα πολυδιαφημισμένα νυχτερινά κέντρα δεν είναι τα "τραγουδιστάκια" ή ακόμα καλύτερα τα "παιδάκια χωρίς ταλέντα, ίδια πατέντα";

Ο Σφακιανάκης ανάλογα με το πώς αξιολογεί τα δεδομένα έχει δικαίωμα να επιλέγει ότι θέλει και σαφώς να λέει ότι θέλει. Αλλά ας του πει κάποιος ότι αν ζει πλουσιοπάροχα το οφείλει στους χρόνιους αγώνες του Στέλιου Καζαντζίδη. 

Και πρέπει επίσης να μάθει πως καλώς η κακώς, η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού προτιμά τους τραγουδιστές και όχι τους ντελάληδες…


9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οντως ο Σφακιανακης και ο καθε Σφακιανακης θα επρεπε να αναβει ενα κερι καθε μερα στο ονομα του Στελιου και να ρίχνει και 30 μετάνοιες, που χάρη σ'αυτον καποιοι λεγομενοι λαικοι τραγουδιστες κονομανε σημερα, τιποτα παραπανω !!

Και η αυθαδεια εχει τα ορια της ...

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ δε μ' άρεσε η φωνή του Νότη. Μάλλον ζηλεύει γι' αυτό τα λέει...
Άλλωστε όλοι οι γνωστοί συνθέτες παραδέχονται τη μεγαλοσύνη του Στελάρα.

Άκης Πάνου: "Όλους τους τραγουδιστές να τους βάλουμε σ' ένα καζάνι μισό Καζαντζίδη δεν βγάζουν"
Ζαμπέτας: "Όλοι οι τραγουδιστές οφείλουν να κάνουν ένα εικόνισμα στον Στέλιο και να προσεύχονται στο όνομα του διότι αυτός καθάρισε για όλους. Μεγάλη σημαία ο Καζαντζίδης."
Θεοδωράκης: "Δεν είναι το μέταλλο που έχει στην φωνή ο Στέλιος αλλά η καρδιά που έχει μέσα του. Αυτό το σκεύος έχει μέσα του ήχους και φωνές αιώνων. Ο Στέλιος έχει το χάρισμα του Απόλλωνα και του Διόνυσου."
Χατζηδάκις: "Φωνή σαν του Στέλιου ίσως βγει σε 500 χρόνια"
Μπιθικώτσης: "Ο Στέλιος θα μείνει στην Ιστορία. Ο Στέλιος είναι η Ακρόπολη. Όπως είναι η Ακρόπολη είναι και ο Καζαντζίδης."
Λοΐζος: "Ο Στέλιος Καζαντζίδης μεγαλειώδης και αδευτέρωτος."

dimitra είπε...

H ιστορία ασχολείται με τους μεγάλους,
είτε καλοί είναι είτε κακοί,
όχι με τους μέτριους και ένας τέτοιος είστε και εσείς κύριε Νότη,
γι΄αυτό αφήστε το Στέλιο και βρείτε άλλους να κρίνετε και να συγκρίνεται Ο ΣΤΕΛΙΟΣ δεν είναι
κάποιος στο ελληνικό τραγούδι είναι το ίδιο το ελληνικό τραγούδι!

Ανώνυμος είπε...

Το πόσο ξέρεις για το Νότη Σφακιανάκη φαίνεται από την κατήγορία που τον κατέταξες: pop!!! Λαικός τραγουδιστής είναι ρε όχι pop. Δικαίωμα του είναι να κρίνει τον Καζαντζίδη. Αν όντως έκλεψε τραγούδια από το Νικολόπουλο(δεν ξέρω αν ισχυει για αυτο ειπα αν) τότε καλώς κάνει και τον κρίνει για αυτό. Όσο για τη φωνή, δικαιωμα του να πει τη γνώμη του. Δημοκρατία έχουμε. Θεος είναι ο Καζαντζίδης και δεν μπορεί να τον κρίνει; Ελεος πια. Και μια διευκρίνηση για το άλλο θεμα: ο Σφακιανάκης δεν κατηγορεί τα παιδιά που βγήκαν από reality αλλά τα reality. Δεν έχει πρόβλημα με τα παιδιά(με κάποια που έχουν καλή φωνή συνεργάστηκε)Διαφωνεί με το πως ξεκίνησαν ως τραγουδιστές μεσω των reality.

Είπε κάποιος... είπε...

Αν μπαίνατε στον κόπο να διαβάσετε με προσοχή το κείμενο – δημοσίευση του http://stelioskazantzidis.blogspot.com ίσως θα αναθεωρούσατε το σχολιασμό σας.

Κατά τα άλλα σας ευχαριστούμε που σχολιάζετε στα πλαίσια που το ίδιο το blog ορίζει.

Μα επιμένουμε, πως καλό θα ήταν να διαβάζατε μια φορά ακόμα προσεχτικά το παραπάνω κείμενο και να διαπιστώσετε πως το κείμενο δεν θίγει ούτε στο ελάχιστο το δικαίωμα του Σφακιανάκη να διατυπώνει τις απόψεις του. Κάθε άνθρωπος, ανάλογα με τη νοημοσύνη του, την αισθητική του αλλά και τη γνώση του, μπορεί να σχολιάζει.

Και πιστέψτε μας τον Σφακιανάκη μπορεί να τον γνωρίζουμε πολύ καλλίτερα από όσο φαντάζεστε.

Ευχαριστούμε και πάλι.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει έχεις δίκιο το οτι το άρθρο δεν θίγει το δικαίωμα του Σφακιανάκη να κρίνει τον Καζαντζίδη οπότε ανακαλώ το σχετικό με αυτό , μέρος της απάντησης μου. Δεν έχω καταλάβει γιατι τον θεωρείς pop αφού είναι λαικός τραγουδιστής. Θα συμφωνήσω σε αυτό που λες για την ανοησία κάποιων μελών του forum που αναφέρεις γιατί είναι άδικοι για τον Καζαντζίδη τετοιοι χαρακτηρισμοί. Οπωσδήποτε ενδιαφερόταν για τη κοινωνία για αυτό είχε και κοινωνικά τραγούδια(όπως και ο Σφακιανάκης, χωρις να θέλω να τους συγκρίνω).

Είπε κάποιος... είπε...

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το λαϊκό τραγούδι ίσως είναι διαφορετικός.

Δεδομένου αυτού και δεδομένου ότι η ίδια η έννοια του λαϊκού τραγουδιστή έχει εκφυλλιστεί, δεν νομίζω πως διαφωνούμε σε κάτι.

Το σίγουρο, πάντως, σε αντίθεση με αρκετούς άλλους ομότεχνούς του, είναι πως ο Σφακιανάκης έχει δικό του κοινό.

Ανώνυμος είπε...

kurie sfakianakh dikaiwma sas na peite oti thelete alla ton stelio oxi den mporeite na ton ftasete alla oute na ton aggiksete

Ανώνυμος είπε...

Νοτη είσαι που λίγος για να κρίνεις τον Στελλαρα. Ζηλεύεις έτσι; Πιες ξύδι να σου περασει.