Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Η αλήθεια για το «21»...

Σταύρος Κουγιουμτζής
Ο συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής, είχε επανειλημμένα δηλώσει πόσο θαύμαζε το Στέλιο Καζαντζίδη, τόσο για τις τραγουδιστικές του ικανότητες, όσο και για το ακέραιο του χαρακτήρα του.

Μάλιστα είχαν συναντηθεί κάποια στιγμή σε κάποιο studio ηχογράφησης. Ήταν επιθυμία του Καζαντζίδη να βρεθούν.

Ο Κουγιουμτζής θυμάται:

« Ήμουν στο studio, σε ηχογράφηση δίσκου και ήρθε η κουβέντα στο πρόσωπό του. Όπου κάποιος μουσικός μου εκεί, που είχε στενές σχέσεις μαζί του, μου λέει : “Σταύρο ο Καζαντζίδης σε εκτιμάει πολύ. Και να δεις, πως αν τον ειδοποιήσω τώρα ότι είσαι εδώ, θα έρθει.”. Εγώ στην αρχή δεν το πίστεψα, αλλά αυτός του τηλεφώνησε και πράγματι, ήρθε στο studio, όπου καθίσαμε κάμποση ώρα και το συζητήσαμε. Και πάλι δε με απογοήτευσε αλλά αντίθετα με έκανε να τον συμπαθήσω κι άλλο και με έπεισε ακόμη περισσότερο ότι είναι ένας καθαρός άνθρωπος, που δεν προδίδει τις αρχές του».


Αυτό που, ίσως, δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι το τραγούδι «Να τανε το 21» προορίζονταν για τον Στέλιο Καζαντζίδη. Μια σημαντική επιτυχία, για την οποία ο γνωστός παραγωγός Αχιλλέας Θεοφίλου συνήθιζε, λόγω των μεγαλων πωλήσεων, να λέει: «Ανοίγουν οι εταιρίες, ακούν το “21” και κλείνουν». Το τραγούδι, κυκλοφόρησε στα 1970 με τη φωνή του, ανερχόμενου τότε, Γιώργου Νταλάρα. Αργότερα το είπαν και άλλοι πολλοί, μέσα σε αυτούς και ο Μπιθικώτσης. Χωρίς να μπορούμε άμεσα να το επαληθεύσουμε, σας γνωστοποιούμε πως κυκλοφόρησαν 18 επανεκτελέσεις του τραγουδιού αυτού. Αυτό τουλάχιστο μάθαμε κάποια στιγμή από τον ίδιο το συνθέτη.

Γιατί όμως δεν το είπε το τραγούδι ο Καζαντζίδης; 

Ας δούμε πως το αιτιολογεί ο ίδιος ο Κουγιουμτζής : « …αλλά ο Πατσιφάς της εταιρίας ΛΥΡΑ μου έθεσε το δίλημμα, ότι αν το πει ο Καζαντζίδης θα το πει, όπως εκείνος θέλει, ενώ αν το πει ο Νταλάρας θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες. Κι έτσι επηρεασμένος απ’ αυτά, είπα, ας το πει ο άλλος κι έτσι λόγω αυτής της ατυχίας, ο Καζαντζίδης δεν τραγούδησε κάποιο τραγούδι μου.».

Ένα ακόμα δείγμα, του πως αντιμετωπίζουν τη μουσική οι εταιρείες δίσκων. Ποιος ξέρει πόσες σημαντικές, καλλιτεχνικές συμπράξεις δεν πραγματώθηκαν ποτέ, λόγω της γνώμης του τάδε ή του δείνα διευθυντή ή εξαιτίας των περιορισμών που έθεσαν τα συμβόλαια των καλλιτεχνών.

Κλείνοντας τη δημοσίευση αυτή, θα πρέπει να αναφέρουμε πως τραγούδι αυτό λογοκρίθηκε.

Αρχικά κυκλοφόρησε με το ρεφρέν «Να πολεμάω τις μέρες στα κάστρα/ και το σπαθί μου να πιάνει φωτιά/ και να κρατάω τις νύχτες με τ’ άστρα/ μια Τουρκοπούλα αγκαλιά». Μετά από παρέμβαση της τουρκικής πρεσβείας και ενώ το τραγούδι είχε ήδη κυκλοφορήσει, τα δισκάκια αποσύρθηκαν από την αγορά και το τραγούδι ηχογραφήθηκε πάλι. Αυτή τη φορά τη θέση της «Τουρκοπούλας», πήρε η «ομορφούλα». Για την ιστορία το τραγούδι είναι σε στίχους, της σημαντικής στιχουργού Σώτιας Τσώτου.


Σημείωση:

  • Οι αφηγήσεις του Σταύρου Κουγιουμτζή είναι παρμένες από τη συνέντευξη που φιλοξενείται στο αφιέρωμα του Θωμά Κοροβίνη για το Στέλιο Καζαντζίδη (εκδόσεις ΠΑΝΟΣ). 


Δεν υπάρχουν σχόλια: