Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Στέλιος Καζαντζίδης: Τρεις ιστορίες από τον κόσμο της νύχτας

Ο Στέλιος Καζαντζίδης
Ο Στέλιος Καζαντζίδης

Του Γιάννη Μπεκιάρη

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Στέλιος Καζαντζίδης αποχώρησε από τα νυχτερινά κέντρα ήταν η σύγκρουσή του με τον κόσμο της νύχτας. Ήταν μια σύγκρουση ιδιοσυγκρασιακή. Τα χρόνια εκείνα, η νύχτα μαστίζονταν από τον υπόκοσμο και το παρακράτος. Ήταν το ίδιο παρακράτος που στα χρόνια της Λευκής Τρομοκρατίας δολοφόνησε τον πατέρα του Στέλιου Καζαντζίδη. Ήταν το ίδιο παρακράτος που τον βασάνισε στις Στρατιωτικές Φυλακές Μακρονήσου όταν ήταν φαντάρος. 

Υπάρχουν πάμπολλες ιστορίες που μαρτυρούν τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης. Αν και στις ίδιες συνθήκες εργάστηκαν και πολλοί συνάδελφοί του τραγουδιστές η περίπτωση Καζαντζίδη είναι διαφορετική στο βαθμό που διαφορετική την καθιστά η πρωτόγνωρη δημοφιλία του αλλά και η ιδιοσυγκρασία του ως ανθρώπου. 

Στο σημερινό άρθρο παραθέτουμε τρεις από αυτές τις ιστορίες. Παρόλο που ίσως είναι γνωστές, για πρώτη φορά τις τοποθετούμε στο χώρο και στο χρόνο. 

Η συμπλοκή στο κέντρο Μαντουμπάλα - Οκτώβριος 1959 

 Στις 29 Μαρτίου του 1959 κυκλοφορεί η “Μαντουμπάλα” και σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ πωλήσεων. Ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα στις 17 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου κάνουν πρεμιέρα στο ομώνυμο κέντρο. Η επιτυχία του τραγουδιού ήταν τόσο μεγάλη που το κέντρο “ΦΛΟΡΙΝΤΑ” - στον αριθμό 10 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας - μετονομάστηκε σε “Μαντουμπάλα”. 

Στην “Μαντουμπάλα” λοιπόν, μια εβδομάδα μετά την πρεμιέρα ο Νίκος Κατελάνος - γνωστός “νονός” της νύχτας - θα τραυματιστεί βαρύτατα από τον Κωνσταντίνο Μαργαρίτη που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για μαστροπεία και λαθρεμπόριο. 

Ο Νίκος Κατελάνος ήταν μέλος της περιβόητης οικογένειας των Κατελάνων με καταγωγή από την Πλάτσαν της Λακωνίας. Ο πατέρας του Γεώργιος Κατελάνος υπήρξε σεσημασμένος κακοποιός από το 1927. 

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Νίκος Κατελάνος, στα χρόνια της κατοχής, υπήρξε μέλος της “Διεύθυνσης Ειδικής Ασφάλειας” που ήταν ένα ειδικό τμήμα της Ελληνικής Χωροφυλακής που δημιουργήθηκε το 1929 για τη δίωξη κομμουνιστών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι ενώ ήταν συνήθως καταδικασμένος ήταν μονίμως εκτός φυλακής! Ο φάκελός του κατά έναν περίεργο τρόπο ήταν πάντα ελλιπής. 

Η παρέα του διαβόητου Νίκου Κατελάνου  στο μαγαζί του Βλάχου "Δάσος" - 1948
Ο Γενίτσαρης παίζει μπαγλαμά για την παρέα του διαβόητου Νίκου Κατελάνου
στο μαγαζί του Βλάχου "Δάσος" (1948).
Από τη σελίδα mpouzoukimpouzouksides.blogspot.com

Για το περιστατικό στο κέντρο “Μαντουμπάλα” διαβάζουμε σε εφημερίδα της εποχής άρθρο με τίτλο "Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ ΕΤΡΑΜΑΥΤΙΣΘΗ ΤΗ ΝΥΚΤΑ ΑΠΟ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΟΝ"

Το περιστατικό συνέβη στις 3:20 τα ξημερώματα της Κυριακής (25 Οκτωβρίου του 1959) . Πριν από αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι διασκέδαζαν στο καφενείο του Φώτη Πίκουλα στον αριθμό 109 της οδού Αριστοτέλους. Εκεί ο Νίκος Κατελάνος για άγνωστο λόγο χαστούκισε τον Κωνσταντίνο Μαργαρίτη ο οποίος ντροπιασμένος έφυγε για το σπίτι του. Ο Νίκος Κατελάνος με τον Φώτη Πίκουλα συνέχισαν την βραδιά τους στο κέντρο “Μαντουμπάλα” όπου εμφανιζόταν ο Στέλιος Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα. Ο Μαργαρίτης δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Οπλισμένος με το περίστροφό του, βρέθηκε και αυτός - λίγο αργότερα - στο κέντρο “Μαντουμπάλα”. 

Εφημερίδα της εποχής μας πληροφορεί για το τί ακολούθησε: "Ο Μαργαρίτης εστάθηκε εις τη θύρα της αιθούσης και φώναξε τον Κατελάνον λέγων: Νίκο έλα να σου πω κανά δυο κουβέντες. Ο Κατελάνος ηγέρθη αμέσως και επροχώρησε προς την εξώθυρα του κέντρου όπου εν τω μεταξύ είχε σταθεί υποχωρήσας ο Μαργαρίτης, ο οποίος μόλις τον είδε να πλησιάζει εις την εξώθυραν εξεκένωσεν εναντίον του τον περίστροφόν του φωνάζων: Νά βρε για να μάθης να βαράς χαστούκια!

Παρόλο που δύο από τις έξι συνολικά σφαίρες βρήκαν τον Κατελάνο στο πρόσωπο και μία στο θώρακα εκείνος τελικά επέζησε! 

Οι απειλές του Γιάννη Κατσιμίχα στου Κουλουριώτη - Καλοκαίρι του 1961 

Ο Γιάννης Κατσιμίχας - μπράβος της νύχτας και επίδοξος τραγουδιστής - υπήρξε πρώην βασανιστης στη Μακρόνησο. 

Υπάρχει η μαρτυρία του εικαστικού και λογοτέχνη Γιώργου Φαρσακίδη που μετά το 49 βρέθηκε φυλακισμένος εκεί: "Ο Κατσιμιχας ήταν ο πιο σκληρός από τους βασανιστές. Αλλά το παράξενο ήταν ότι τον προτιμούσαμε γιατί είχε αυτό που λεγεται αρβανίτικη μπέσα. Δηλαδή όταν ήταν να σε βασανίσει σε βασάνιζε. Τα χτυπήματα ήταν τρία τέσσερα στις πατούσες. Από τη στιγμή που άντεχες μας έπερνε υπό την προστασία του. Είτε από φόβο μη σε σπάσουν άλλοι και τραυματιστεί το κύρος του είτε τελικά από εκτίμηση γιατί κι αυτός κάποτε στο ΔΣΕ ήταν από τα παλικάρια, υποδειγματικός σύνδεσμος, ριψοκίνδυνος κτλ. Αλλά δεν άντεξε ο άνθρωπος από ότι ξέρουμε. Πώς εγώ ένας Γιάννης κατσιμίχας τό παλικάρι του ΔΣΕ, πως τελικά υπέκυψα στα βασανιστήρια ενώ άλλοι κρατάν. Όταν ένας Κατσιμίχας Γιάννης δεν τα άντεξε δεν θα υπάρξει άλλος που να μπορεί να τα αντέξει". 

Μανώλης Χιώρης - Μαίρη Λίντα στη Σπηλιά του Παρασκευά Διαφήμιση 1961
Μανώλης Χιώρης - Μαίρη Λίντα
στη Σπηλιά του Παρασκευά
Διαφήμιση 1961
Μια βραδιά, λοιπόν, του 1961 ο Κατσιμίχας ξεκίνησε από τη “Σπηλιά του Παρασκευά” (στην Καστέλα) όπου εμφανιζόταν ο Χιώτης με τη Μαίρη Λίντα για του “Κουλουριώτη” (στην παραλία του Μοσχάτου) όπου εμφανιζόταν ο Στέλιος Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα. 

Ο Στέλιος Καζαντζίδης αφηγείται τη συνέχεια στον Βασίλη Βασιλικό: "Άλλη περίπτωση ο Κατσιμίχας ο Αλφαμίτης της Μακρονήσου. Δεν ήξερα ότι είχε το ψώνιο να γίνει τραγουδιστής. Κάποτε ο Χιώτης του έκανε κάποιες πρόβες για να τον βάλει να τραγουδήσει φαίνεται. Αν είναι δυνατόν ο Χιώτης ο μοντέρνος της εποχής μας να γράψει μελωδία για να την τραγουδήσει ο Κατσιμίχας. Απ’ τη ‘Σπηλιά του Παρασκευά[ όπου δούλευε ο Χιώτης έρχεται ένα βράδυ στο δικό μου μαγαζί ο Κατσιμίχας μεθυσμένος και με ύφος προκλητικό όταν κατέβηκα στα τραπέζια μου λέει: Τί σου χω κάνει και δε μ’ αφήνεις να ανέβω και εγώ στο πάλκο σαν τραγουδιστής; Όχι εγώ δεν τον είχα βασανιστή στην Μ. Εγώ είχα έναν άλλον τον Μιχαηλίδη τον Θωμά. Ο Κατσιμίχας αυτός ήταν της κλάσης του Μπιθικώτση, του Θεοδωράκη. Πασίγνωστος. Τον γράφουν και τα βιβλία. Όπως και τον Θεοφιλογιαννάκο της ΕΣΑ. Του λέω, δεν σε καταλαβαίνω. Μου λέει, Ξέρεις πολύ καλά τι θέλω να πω. Θα τα πούμε στο σχόλασμα. Στο σχόλασμα μπαινει στο καμαρίνι μεθυσμένος με ένα καπάκι από κονσερβοκούτι. Τα μάτια του είχαν σακουλιάσει. Μου λέει, αν σου πάρω το λαρύγγι τώρα τί θα γίνει; Βρε Γιάννη σύνελθε τι έχεις πάθει; Μου λέει, έχεις θέσει όρο στον Λαμπρόπουλο τον Τάκη (της εταιρείας Κολυμπια) ή εσύ ή εγώ. Του λέω, τρελός είσαι, ποιος σου τα έχει πει αυτά; Ο ίδιος ο Μανώλης ρε μου τα χει πει. Ο Χιώτης; Μιλάς σοβαρά; Ο Μανώλης είναι φίλος μου. Μου λέει, αυτά που σου λέω, μου ορκιζότανε κιόλα."

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου γλιτώνει τον Στέλιο από τα χειρότερα στην "Τριάνα" του Χειλά - Χειμώνας του 1964 

Το χειμώνα του 1964 ο Στέλιος Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα εμφανίζονται στην “Τριάνα” του Χειλά στην Καλλιθέα (Λεωφόρος Συγγρού 170). Μαζί τους ήταν και ο Γιάννης Παπαϊωάννου σε ρόλο “γκεστ σταρ” κάνοντας το δικό του πρόγραμμα. 

Καζαντζίδης Μαρινέλλα Τριάνα του Χειλά - Διαφήμιση 1964
Καζαντζίδης - Μαρινέλλα στην Τριάνα του Χειλά - Διαφήμιση 1964


Ο καταστηματάρχης Βασίλης Χειλάς πριν ξεκινήσει την ενασχόλησή με τα νυχτερινά κέντρα ήταν στην Αμερική. Οι φήμες της εποχής έλεγαν ότι κατά το παρελθόν του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ήταν συνεργάτης του Αλ Καπόνε και ότι είχε στην πλάτη του 9 χρόνια φυλακής στο Σινγκ-Σινγκ! 

Η δημοφιλία του Στέλιου Καζαντζίδη την περίοδο εκείνη χτυπάει κόκκινο και προκαλεί τη δυσαρέσκεια των ιδιοκτητών των άλλων κέντρων νυχτερινής διασκέδασης που υποφέρουν από αναδουλειές. 

Ένα βράδυ μια πενταμελής παρέα ιδιοκτητών νυχερικών κέντρων, πηγαίνουν οπλισμένοι στην «Τριάνα» για να κάνουν τον Στέλιο Καζαντζίδη να σιγήσει. 

Το περιστατικό αφηγείται χορευτής του σχήματος που εκτελούσε χρέη σωματοφύλακα του Καζαντζίδη*: "Μόλις καθίσαμε, παίρνει ένας από’ αυτούς τον λόγο και λέει του Καζαντζίδη ότι πρέπει Στέλιο να κατέβεις από το πάλκο γιατί κινδυνεύουμε όλοι να κλείσουμε. Αντί για τον Στέλιο απαντάει ο Χειλάς: Εγώ, τους λέει, πούλησα και το τομάρι μου στην Αμερική για να ’ρθω εδώ να φτιάξω κάτι, γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να μου κλείσει το μαγαζί. Πρώτα θα περάσετε όλοι απ’ το πτώμα μου. 

Σηκώνεται όρθιος αμέσως ο Βασίλης ο Πετρόπουλος, τραβάει πιστόλι, το ακουμπάει στην κοιλιά του Χειλά και του λέει: Τότε θα πεθάνεις. Οι άλλοι παρακολουθούν ατάραχοι, ενώ εγώ κι ο Καζαντζίδης έχουμε μείνει αγάλματα. Ξέραμε ότι ο Πετρόπουλος είχε κάνει πολλούς φόνους και μπαινόβγαινε στις φυλακές. Ο αθεόφοβος ο Χειλάς γυρίζει και του κάνει: Τράβα γιατί αλλιώς θα στο βάλω στον κώλο. 

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου
Σου ορκίζομαι, αδερφέ μου, ότι έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα. Πολύ παλικάρι ο Χειλάς. Είναι όρθιοι και οι δυο και βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο, στο να τραβήξει να μην τραβήξει. Πάνω που είναι στο “φέρτε” να τραβήξει, πιο πολύ από εγωισμό ο Πετρόπουλος, ακούμε ένα “κρακ” από το διπλανό τραπέζι, κερώνουμε όλοι και γυρνάμε να δούμε τι τρέχει. 

Να σου πω τι έχει συμβεί: Δίπλα καθόταν ο Γιάννης Παπαϊωάννου που τα ’χει δει και ακούσει όλα. Και την πιο κρίσιμη στιγμή παίρνει ένα ποτήρι και το σπάει στο κεφάλι του – στο δικό του κεφάλι. Και τον παίρνουν τα αίματα. Αμέσως γυρίζει και τους λέει: Σκοτώστε εμένα, ρε, που είχα χρόνια να πάρω μεροκάματο και μου έδωσε ο Καζαντζίδης. Αυτό ήτανε. Αμέσως τα μαζέψανε και φύγανε ο Πετρόπουλος και η παρέα του. Αυτοί τον σεβόντουσαν τον Παπαϊωάννου."

 * Παραθέσαμε το περιστατικό όπως το δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών. Πρόκειται για απόσπασμα από το βιβλίο «Ντόμπρα και σταράτα» του Γιάννη Παπαϊωάννου σε επιμέλεια Κώστα Χατζηδουλή (Κάκτος, 1982). Δυστυχώς δεν το έχουμε στα χέρια μας. Αν κάποιος αναγνώστης έχει το βιβλίο μπορεί να μας στείλει το απόσπασμα ώστε να το δημοσιεύσουμε από το πρωτότυπο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δές εδώ τήν αφήγηση τού Γεραμάνη. Διαβάζει κείμενο από τό "Ντόμπρα καί σταράτα" γιά τό θέμα πού ζητάς πληροφορίες:
https://www.youtube.com/watch?v=NmIeUOih4Xg
Τώρα τελευταία διάβασα ότι αυτή η συνεργασία μέ τόν Χειλά προέκυψε όταν ο Χιώτης ήθελε νά φύγει Αμερική καί δούλευε εκεί. Πρέπει νά ήταν αυτή η περίοδος, κάπου στά 1964. Πιθανόν νά ήταν κι ο Μπιθικώτσης. Τότε ο Χειλάς τού είπε εντάξει μόνο άν τού φέρει τόν Καζαντζίδη μέ τήν Μαρινέλλα. Ο Χιώτης τό είπε στόν Στέλιο κι αυτός συμφώνησε.
Γιά τόν Χειλά ώς καταστηματάρχη, ο Καζαντζίδης είχε καλή γνώμη, άν καί γνώριζε τό παρελθόν του στήν Αμερική.
Πάντως ο Χειλάς έκανε χρόνια πρίν δικαστήριο στόν Τσιτσάνη νά τού πάρει τό ...σπίτι γιά διαφυγόντα κέρδη, όταν ο Τσιτσάνης σταμάτησε τίς εμφανίσεις γιατί δέν τόν ...πλήρωνε. Μετά από αυτό ο Τσιτσάνης σταμάτησε νά κάνει συμβόλαια μέ μαγαζιά.
Η Τριάνα πρέπει νά έκλεισε κάπου τό 1968.
Ωραία κείμενα γιά τόν Στέλιο έχει γράψει ο Ελληνιάδης στήν Ελευθεροτυπία τόν Σεπ τού 2001 καί τά έχει αναδημοσιεύσει στό μπλόγκ του.
Μέ εκτίμηση γιά τήν καλή δουλειά πού κάνεις Αχιλλέας

Unknown είπε...

Σε ότι έχει να κάνει με την οικογενεια Κατελανου ειναι ψέμματα είναι και συκοφαντίες δεν έχουν ούτε μια αλήθεια
Ποια Λακωνία ρε άσχετε γράφεις και από αντλησες αυτές τις πληροφορίες