Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Τραγούδι και πολιτική - Ο ανταρτόπληκτος (Μ. Μπακάλης)

Μπάμπης Μπακάλης
Ο Ελληνικός εμφύλιος διήρκεσε περίπου 3 χρόνια. Από το 1946 μέχρι το 1949. Ήταν μια περίοδος ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (Δ.Σ.Ε.), που οργανώθηκε από τους κομμουνιστές και του Ελληνικού Στρατού, που ήταν υπό τον έλεγχο της κεντροδεξιάς , αγγλόφιλης κυβέρνησης των Αθηνών. 

Το τραγούδι που ακολουθεί κυκλοφόρησε στα 1949. Είναι ένα τραγούδι σε μουσική και στίχους του Μπάμπη Μπακάλη το οποίο ερμηνεύει το Ντούο Χάρμα. 

Το τραγούδι αναφέρεται στους εσωτερικούς πρόσφυγες, τους οποίους δημιούργησε ο εμφύλιος. Η κρατική θέση ήταν σαφής. Ανταρτόπληκτος ή συμμοριτόπληκτος, στο πλαίσιο της κρατικής προπαγάνδας, είναι ο κάτοικος της υπαίθρου ο οποίος έχει πληγεί από τους αντάρτες. 


Το επίσημο κράτος, χρεώνει στους κομμουνιστές το κάψιμο της υπαίθρου, χωριών ολόκληρων, βίαιη στρατολόγηση ανδρών, αρπαγή παιδιών (το περιώνυμο «παιδομάζωμα»). Οι αντάρτες με τη σειρά τους επιρρίπτουν τις ευθύνες στο επίσημο Ελληνικό κράτος. Το κράτος, λένε, ευθύνεται για την κατάσταση αυτή. Ερημώνουν ετσιθελικά τα χωριά για να διακόψουν την τροφοδοσία του Δημοκρατικού Στρατού.

Ο Μπάμπης Μπακάλης ήταν αριστερός. Τουλάχιστον, αυτό ξέρουμε. Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πως έγραψε αυτό το τραγούδι το οποίο ενισχύε την κρατική προπαγάνδα. Το έκανε για να ωφεληθεί ο ίδιος; Ίσως…


Ο ανταρτόπληκτος

Σε ξένους τόπους ανταρτόπληκτος γυρίζω,
γιατί μια μέρα μου γκρεμίσαν τη φωλιά,
πήραν το βιός μου και τα παιδιά μου
και στο σπιτάκι μου εβάλανε φωτιά.

Τέτοια λαχτάρα δεν την πέρασε κανένας,
είναι μεγάλη συμφορά που μ' έχει βρει,
μα όλοι μου λένε: "Κάνε κουράγιο,
είναι κι άλλοι που υποφέρουν πιο πολύ".

Τα βάσανά μας τελειώσαν μια για πάντα
και τις καρδιές μας πλημμυρίζει η χαρά,
γιατί η Ελλάδα έχει νικήσει
και τα σπιτάκια μας θα φτιάξουμε ξανά.





Δεν υπάρχουν σχόλια: