Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

O Στέλιος Καζαντζίδης σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές (“The Wire”) (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο  George Pelekanos
συντελεστής της σειράς "The Wire"
«Τα τελευταία εφτά ή οχτώ λεπτά του επεισοδίου - στα οποία ακούγεται το επίμονο παράπονο του Στέλιου Καζαντζίδη στο τραγούδι «Έφυγε, έφυγε», ενώ παίζονται σκηνές από το αποχαιρετιστήριο δείπνο των Ελλήνων, τις συζητήσεις μεταξύ του Frank και του Nicky Sobotka, και τις κλήσεις και τα φαξ που ανταλλάσσουν οι Έλληνες και ο πράκτορας του FBI Koutris - είναι απλώς εκπληκτικά…», έγραψε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας “The Guardian” και συγγραφέας Paul Owen σε άρθρο του, σχετικό με την πασίγνωστη και επιτυχημένη σειρά “The Wire”. Βέβαια στο επίμαχο επεισόδιο δεν ακούγεται ένα, αλλά δύο τραγούδια με τη φωνή του Καζαντζίδη. Το ένα είναι το «Έφυγε, έφυγε» σε μουσική του Βασίλη Βασιλειάδη και στίχους του Πυθαγόρα (1966) και το άλλο το γνωστό «Το ψωμί της ξενιτιάς» σε μουσική του Γιάννη Βασιλόπουλου και στίχους Ευάγγελου Ατραΐδη και Παύλου Ζεμανίδη (1969). 

Το “The Wire”, είναι μια αμερικάνικη αστυνομική σειρά δράσης και μυστηρίου. Πρόκειται για μια τηλεοπτική παραγωγή, που έγινε σε 5 κύκλους επεισοδίων από το 2002 έως το 2008 και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο συνδρομητικής τηλεόρασης της Home Box Office (HBO). Τo HBO είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα με εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο. Ο George Pelekanos Τα τραγούδια του Καζαντζίδη ακούγονται στο 11ο επεισόδιο του 2ου κύκλου της σειράς (ή το 24ο στο σύνολο των επεισοδίων) με τίτλο “Bad Dreams”. 

Επικοινωνήσαμε με έναν από τους συντελεστές της παραγωγής, τον Ελληνοαμερικάνο συγγραφέα George Pelekanos. Σε ερώτηση σχετική με το επεισόδιο και την επιλογή των τραγουδιών ο ίδιος μας απάντησε: «Καθώς συμμετείχα στο “The Wire”, εγώ επέλεξα τα συγκεκριμένα τραγούδια. Και το έκανα σε μια προσπάθεια να παρουσιάσω τον Καζαντζίδη στον υπόλοιπο κόσμο, πέραν των Ελλήνων. Αγαπώ το συναίσθημα και το πάθος στη φωνή του.» 

Την ώρα λοιπόν, που κάποιοι πασχίζουν να υπάρχουν στο διεθνές μουσικό στερέωμα και να επιτύχουν την πολυπόθητη «διεθνή καριέρα» μέσα από προκαθορισμένες εμπορικές συνεργασίες (συνεργασίες εταιρειών και όχι καλλιτεχνών), μέσα από ευρωπαϊκά τηλεοπτικά πανηγύρια (όπως είναι και η Ευρωβίζιον), μέσα από δυτικότροπες διασκευές και αγγλόφωνο ρεπερτόριο, ο Στέλιος Καζαντζίδης με μοναδικό του όπλο τη φωνή, περνάει και πάλι τα σύνορα.

Παρακολουθείστε στο βίντεο που ακολουθει τα επίμαχα σημεία του επεισοδίου 11 του δεύτερου κύκλου της σειράς “The Wire” στα οποία ακούγονται τα τραγούδια με τη φωνή του Καζαντζίδη. Δε μένει παρά να ευχαριστήσουμε τον κο George Pelekanos για την επικοινωνία. Διαβάστε ακόμη: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: