Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

"Και δεν μίλησε κανείς..." (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο στιχουργός 
Γιάννης Καλαμίτσης
Καναδάς 1973. Ο Μίκης Θεοδωράκης ετοιμάζει τα τραγούδια του δίσκου “στην Ανατολή”. Την ίδια χρονιά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Ταχυδρόμος” - στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού νέων δημιουργών - ο στίχος του Γιάννη Καλαμίτση “Και δεν μίλησε κανείς”. Η πρώτη μελοποίηση έγινε από τον Γιώργο Κυριαζή και κυκλοφόρησε στον “Χρυσό Δίσκο 1974” με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά. 

Στον ίδιο δίσκο υπάρχει και ακόμα ένα τραγούδι, που ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς, με τίτλο “Με ένα καράβι όνειρα”. Ήταν και αυτό τραγούδι διαγωνισμού στο περιοδικό “Ταχυδρόμος” σε στίχους Κώστα Στυλιάτη. Η μελοποίηση του αρχιτέκτονα (ΕΜΠ) Άρη Καπετανάκη, πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό αυτό. Και τα δύο τραγούδια συμπεριλήφθηκαν στο δίσκο “στην Ανατολή” που κυκλοφόρησε 4 μήνες μετά την πτώση της δικτατορίας. 

Δεν έχουμε, δυστυχώς,περισσότερες πληροφορίες για την “ιστορία” του δεύτερου τραγούδιου. Για το πρώτο ωστόσο ο ίδιος ο Γιάννης Καλαμίτσης θα αναφέρει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Δίφωνο (δημοσιεύτηκε στο musicpaper.com): “Θα πω κάτι που δεν το έχω πει ποτέ επισήμως. Μέχρι και το 1973 έγραψα πολλά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες και ακούγονται μέχρι σήμερα και τα υπέγραψα με άλλο όνομα. Έκανα όμως μια συμφωνία να μην αποκαλυφθεί το όνομα και δεν θα την παραβώ ακόμα κι αν έχουν περάσει τόσα χρόνια… Το 1973 δημοσιεύτηκε στον Ταχυδρόμο - στα πλαίσια ενός διαγωνισμού νέων δημιουργών - ο στίχος μου «Και δεν μίλησε κανείς» τον οποίο μελοποίησε ένα νεαρό παιδί, ο Γιώργος Κυριαζής και κυκλοφόρησε στον «Χρυσό Δίσκο 1974» με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά. Το στίχο αυτό διάβασε, στο εξωτερικό όπου βρισκόταν, ο Μίκης Θεοδωράκης και τον μελοποίησε, εντάσσοντας το τραγούδι στο δίσκο του «Στην Ανατολή» με ερμηνευτή τον Στέλιο Καζαντζίδη.” 

Το τραγούδι, κατά δήλωση του στιχουργού του Γιάννη Καλαμίτση, έχει γραφτεί για τον Πέτρο Καπαγέρωφ, ιστορικό στέλεχος στα αθλητικά πράγματα του Πειραια. Ο Πέτρος Καπαγέρωφ ήταν γέννημα θρέμμα του Πειραιά. Γεννήθηκε το 1941. Στα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Συνελήφθη από τη χούντα, η οποία τον παρέπεμψε στο Έκτακτο Στρατοδικείο (Δίκη των 35) που τον καταδικασε σε 18,5 χρόνια φυλάκιση. Έμεινε στη φυλακή για 4,5 χρόνια μαζί με τον Σάκη Καράγιωργα, τον Γ.Α. Μαγκάκη και άλλους πρωταγωνιστές της αντίστασης στις φυλακές Αβέρωφ, Γεντί Κουλέ, Τρικάλων και Κορυδαλλού. 

Στο βίντεο που ακολουθεί ακούστε το τραγούδι “Και δεν μίλησε κανείς”, όπως αυτό κυκλοφόρησε στον “Χρυσό Δίσκο 1974” με τον Μανώλη Μητσιά.





Δεν υπάρχουν σχόλια: