Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Ουίσκι, Τζιν και Φρούμελ (ΒΙΝΤΕΟ)

Φρούμελ Παναγιωτάκη
Το 1892, στην οδό Ευριπίδου 25, στο κέντρο Αθήνας, ο Όθων Παναγιωτάκης άνοιξε ένα μικρό ουζοπωλείο. Σιγά - σιγά, το μικρό αυτό ουζοπωλείο άλλαξε μορφή και έγινε μία μεγάλη ποτοποιία που κέρδισε την προτίμηση και την αγάπη των Αθηναίων χάρη στο ούζο, το κονιάκ και τα λικέρ που παρήγαγε. Από το 1977, συνεχιστής της ιστορικής αυτής ποτοποιίας, γίνεται ο Βλάσσης Φιλιππόπουλος, ο οποίος κληρονόμησε όλα τα μυστικά και τις τεχνικές παραγωγής της. Η εταιρεία συνεχίζει να υπάρχει μέχρι τα σήμερα με την επωνυμία D' Artemis.

Το πλέον γνωστό λικέρ της ποτοποιίας Παναγιωτάκη, ήταν το Φρούμελ, το οποίο μάλιστα έγινε και τραγούδι. Το τραγούδι με τίτλο “Ουίσκι Τζιν και Φρούμελ”, σε μουσική Βασίλη Καραπατάκη και στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη, το ηχογράφησε ο Στέλιος Καζαντζίδης στα 1958. 

Την επόμενη χρονιά (1959) κυκλοφόρησε και μια επανεκτέλεση που “ανήκει” στα λεγόμενα τραγούδια της Αμερικής και επ ουδενί δεν συγκρίνεται με την πρώτη ηχογράφηση, η οποία είναι από κάθε άποψη αριστουργηματική.

Ο Βασίλης Καραπατάκης (το πραγματικό του όνομα είναι Καψάλης) γεννήθηκε το 1922 στην Καρδίτσα. Έμεινε στην ιστορία ως ο “καταραμένος”. Αποτελεί μια θρυλική αλλά και σκοτεινή μορφή του λαϊκού τραγουδιού. Σκοτεινή γιατί εικάζεται πως κάποια από τα μεγάλα σουξέ της εποχής του, παρόλο που γράφτηκαν από εκείνον, δεν κυκλοφόρησαν με το όνομά του στη δισκογραφία. Το “Δύο πόρτες έχει η ζωή” για παράδειγμα, ανήκει σε αυτά τα αμφιλεγόμενα τραγούδια. 

Διαφήμιση του Φρούμελ
σε εφημερίδα του 1965
Υπήρξε δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και για εμάς είχε μεγάλη συμμετοχή στην ερμηνευτική μετάλλαξη του Στέλιου Καζαντζίδη

Από το 1955 μέχρι το 1960 Καζαντζίδης, Καραπατάκης και Κολοκοτρώνης είναι μια δυναμική τριάδα που δίνει σπουδαία τραγούδια όπως τα “Στο πιο ό­μορ­φο χα­ρέ­μι”, “Αθήνα Πειραιάς Θεσσαλονίκη”, “Ο παράνομος ο δρόμος” κ.α. Προϊόν αυτής της συνεργασίας και το τραγούδι ”Ουίσκι, Τζιν και Φρούμελ”. 

Το Φρούμελ, βέβαια, είχε ήδη γίνει στιχάκι για διαφημιστικούς λόγους στα 1947. Οι εφημερίδες της εποχής δημοσίευαν: 

Ο Στίχος της ημέρας 

Τα 7 θαύματα τα παλαιά αυξήθηκαν λιγάκι 
Κι έχουμε τώρα το 8ον, Φρούμελ Παναγιωτάκη 

 Ξεχνάς όλα τα βάσανα, τις πίκρες, το φαρμάκι 
Μόνο με το ασύγκριτο ούζο Παναγιωτάκη 

Όπως χωριό που φαίνεται δεν θέλει κολαούζο 
έτσι Παναγιωτάκης θενα πη Κονιάκ, Λικέρ και Ούζο.







Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: