Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Το αμφίβιο αυτοκίνητο του Στέλιου Καζαντζίδη

Χρήστος Κολοκοτρώνης και Στέλιος Καζαντζίδης
στο Amphicar - Κιάτο (Νεάπολη) 1965 (;)

Του Γιάννη Μπεκιάρη
 
Ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε δύο μεγάλες αγάπες. Το ψάρεμα και τα αυτοκίνητα. Ίσως γιατί και τα δύο του έδιναν τη δυνατότητα να ξεφύγει από την καθημερινότητα, που κατά πως φαίνεται τον βάραινε. Ο φίλος του Δημήτρης Τραϊκούδης είχε αναφέρει πως ο Καζαντζίδης ήθελε να γίνει φορτηγατζής για να φεύγει. Δεν μπορούσε να κάθεται, έλεγε. Ήθελε να παίρνει το αμάξι και να εξαφανίζεται. Όπως ήθελε να παίρνει τη βάρκα του και να χάνεται, συμπληρώνουμε εμείς. Ο Καζαντζίδης προσπάθησε να συνδυάσει τις δύο του αγάπες και έτσι αγόρασε ένα αμφίβιο αυτοκίνητο! Πρόκειται για ένα Amphicar (μοντέλο 770) το οποίο κατασκευάζονταν στην τότε Δυτική Γερμανία. 

Το Amphicar παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1961 στη Νέα Υόρκη. Μέχρι το 1968 διατίθεντο στην αγορά ενώ η παραγωγή του σταμάτησε περίπου στα 1965. Είχε τελική ταχύτητα 7 μίλια την ώρα στο νερό και 70 στη στεριά, εξού και ονομάστηκε "μοντέλο 770". Στα χρόνια του, το κόστος αγοράς άγγιζε τα 3000 δολάρια. Συνολικά κυκλοφόρησαν 3878 αυτοκίνητα ενώ τα 3046 έγιναν εξαγωγή στις  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το αυτοκίνητο αυτό στάθηκε και αφορμή να αγοράσει ο Στέλιος Καζαντζίδης το γνωστό κτήμα στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. 

Ο κος Κώστας Πετρόπουλος, κάτοικος του Αγ. Κωνσταντίνου, θυμάται: “Κατέβαινε με ένα αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη. Τότε είχε φέρει από τη Γερμανία το πρώτο αμφίβιο αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Το δοκίμασε στην Θεσσαλονίκη και πλημμύρισε με νερό. Το φτιάξανε αλλά είχε κάποιο πρόβλημα με το παρμπρίζ. Καθώς κατέβαινε από την παλιά εθνική οδό σταμάτησε στον Άγιο Κωνσταντίνο, που τότε ήταν ένα μικρό χωριό, ένα ψαροχώρι. Επειδή απέναντι η θάλασσα είναι ρηχή, ήθελε να το δοκιμάσει. Δεν είχε όμως τον πίρο και βούλιαξε το αυτοκίνητο. Και έτσι ζήτησε τη βοήθεια από κάποιους ανθρώπους εδώ. Αυτή ήταν η πρώτη του γνωριμία με τον τόπο.” 

Τα ίδια περίπου θυμάμαι και ο κος Κώστας Σαλαμούρας, κάτοικος κι αυτός και τέως δημοτικός σύμβουλος του Αγ. Κωνσταντίνου: “Είχε έρθει ένα πρωινό ξυπόλυτος και ατημέλητος με την Μαρινέλλα. Λέει, παιδιά έπαθα μια ζημιά. Ποιός μπορεί να με βοηθήσει; Κοιτάζουμε... ο Στέλιος! Τι συμβαίνει; Μας είπε ότι ψάρευε εδώ με ένα αυτοκίνητο το οποίο είναι και σκάφος. Είχε βγει η τάπα, πήρε νερά και βούλιαξε. Βούλιαξε μάλιστα στο σημείο που είναι τώρα το σπίτι του. Πήγαμε και τον βοηθήσαμε. Από τότε έγινε το δέσιμο με το χωριό μας και τον Στέλιο. Και τον είχαμε εδώ συνέχεια.” 

Να σημειώσουμε εδώ ότι το Amphicar δεν ήταν σχεδιασμένο για τη θάλασσα, παρά μόνο για λίμνες και ποτάμια καθώς το αλάτι το φθείρει και μειώνει δραστικά το χρόνο ζωής του.

Από το αυτοκίνητο αυτό, υπάρχει μια μοναδική φωτογραφία. Δεν γνωρίζουμε τον φωτογράφο. Αναγνώστες μας, μας ενημερώνουν πως η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1965 (;) στο Κιάτο, στην περιοχή Νεάπολη. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Στέλιο Καζαντζίδη παρέα με τον στιχουργό Χρήστο Κολοκοτρώνη. Παρούσα ήταν και η Μαρινέλλα η οποία όμως δεν εμφανίζεται στην φωτογραφία. 



Σημείωση: Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη στην Γλυφάδα στην παραλία του ΑΝΟΓ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. Είμαι κάτοικος της περιοχής. Δεν είναι στο Κιάτο. Δεν υπάρχει το βουνό της φωτογραφίας στην περιοχή ούτε το είδος της παραλίας αυτής στην ακτογραμμή.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι κάτοικος κιατου και όμως ήταν στο κιατο στην παραλία όλο ευθεία από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου για να καταλάβει και ο απο πάνω... Ερχόταν συχνά και ήταν καλός φίλος του παππού μου ο οποίος βρίσκεται στην φωτογραφία