Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Τα πράγματα είναι σοβαρά και τα κάνουν αστεία

Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη στην εκπομπή "Στην υγειά μας"
Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη στην εκπομπή "Στην υγειά μας"

Όταν πριν κάποιους μήνες αποφασίσαμε να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε το 2008, δηλαδή την προβολή του έργου και της διαχρονικότητας του Στέλιου Καζαντζίδη, πήραμε και μια άλλη απόφαση.

Αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε κυρίως στο έργο του Καζαντζίδη και να αφήσουμε κατά μέρος τις κρίσεις και επικρίσεις και την όποια κατάθεση γνώμης. Όχι πως θέλουμε να κάνουμε δημόσιες σχέσεις αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον κρίνουμε πως είναι άδικο και σίγουρα όχι πρέπον να καταθέτουμε τη δική μας γνώμη στο όνομα του Στέλιου Καζαντζίδη. Παρόλα αυτά, τα γεγονότα δεν μας αφήνουν να “αγιάσουμε”. 

Αφορμή για αυτή τη δημοσίευση η εκπομπή "Στην υγειά μας" και το χθεσινό αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη.

Σε γενικές γραμμές ήταν ένα αφιέρωμα κακό και πρόχειρο όπως είναι άλλωστε όλα τα τηλεοπτικά ή μη αφιερώματα που ετοιμάζονται σε πιεστικά χρονικά περιθώρια και γίνονται με στόχο να προβληθούν ή να κάνουν δημόσιες σχέσεις αυτόφωτοι και ετερόφωτοι άνθρωποι του θεάματος αλλά και να γεμίσει ο τηλεοπτικός χρόνος. 

Πέρα από αυτό η παρουσία του κου Χρήστου Νικολόπουλου ήταν μια πρόκληση. Συνδυαστικά δε με τα όσα άστοχα ειπώθηκαν για ακόμη μια φορά για το ρεπερτόριο του Καζαντζίδη - ότι τάχα έλεγε “κακά” τραγούδια χαριστικά - η εκπομπή θα λέγαμε ότι αντί για αφιέρωμα έγινε ύβρις. 

Για την παρουσία του κου Χρήστου Νικολόπουλου δεν έχουμε να πούμε πολλά. Δεν ακυρώνουμε ούτε το ότι συνδέθηκε στενά με τον Στέλιο Καζαντζίδη (άσχετα αν ο ίδιος μετά τη δικαστική διαμάχη των δύο δεν μπορούσε να δικαιολογήσει γιατί ο κόσμος τους συνέδεσε τόσο πολύ και μάλιστα έκανε λόγο για “διακριτική” σχέση μεταξύ τους),  ούτε φυσικά το συνθετικό του έργο. Απλά η παρουσία του - για εμάς - είναι ακόμη μία ανάμεσα στις πολλές τελευταίες, όπου ο ίδιος και η γνωστή εταιρεία προσπαθούν να πάρουν - από θέση απόλυτης ισχύος αλλα και παρακμής ταυτόχρονα γιατί τα χρόνια δυστυχώς περνάνε για όλους - τη ρεβάνς μιας μάχης που στη συνείδηση του κόσμου την κέρδισε ο Καζαντζίδης.

Από την άλλη, η αναφορά σε “κακά" τραγούδια που μάλιστα ο Καζαντζίδης τα έλεγε για "χάρη φίλων" είναι το λιγότερο άστοχη. Πρώτα από όλα ο Καζαντζίδης είναι ένας από τους λίγους τραγουδιστές - αν όχι ο μόνος - που επέλεγε τί τραγούδι θα βάλει στο στόμα του. Αυτό είναι καταφανές ειδικότερα μετά την αποδέσμευσή του από τη ΜΙΝΟΣ, όταν δηλαδή είχε την απόλυτη ελευθερία επιλογής. Τότε ηχογράφησε μερικά από τα πιο σπουδαία τραγούδια της καριέρας του. 

Πέρα από αυτό, για όσους επιμένουν στα “κακά” τραγούδια οι “ένοχοι” είναι γνωστοί και μπορούν να τους ψέξουν όταν έχουν την ευκαιρία. Έχουμε και λέμε, Μπάμπης Μπακάλης, Θεόδωρος Δερβενιώτης, Βασίλης Καραπατάκης, Μανώλης Χιώτης, Γιώργος Ζαμπέτας, Στέλιος Χρυσίνης, Απόστολος Καλδάρας, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Μητσάκης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Τάκης Σούκας, Γιώργος Κόρρος, Θοδωρής Καμπουρίδης, Γεράσιμος Κλουβάτος, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Άκης Πάνου, Χρήστος Λεοντής, Γιώργος Κατσαρός αλλά και οι στιχουργοί Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Πυθαγόρας, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Κώστας Βίρβος, Νίκος Γκάτσος, Δημήτρης Χριστοδούλου, Τάσος Λειβαδίτης, Γιάννης Ρίτσος, Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ηρακλής Παπασιδέρης και πολλοί άλλοι που μοιραία (σε τόσες αναφορές) παραλείπονται… 

Κατανοούμε ότι όσοι επιμελούνται αυτών των εκπομπών δεν έχουν ούτε τη γνώση ούτε την αισθητική που απαιτείται για να κρίνεις τέτοια μεγέθη ή στο κάτω - κάτω κάνουν απλά τη δουλειά τους. Παρουσία όμως του Χρήστου Νικολόπουλου η αναφορά στο "κακό" ρεπερτόριο του Καζαντζίδη πέραν του ότι καταδείχνει την άγνοια ή την αφέλεια των ανθρώπων αυτών, μας βάζει και σε άλλες σκέψεις... 

Τέλος πάντων. Είμαστε θέσει αντίθετοι με τα αφιερώματα και τις περιστατικές αφορμές. Διαπιστώνουμε ωστόσο με λύπη ότι δεν μπορεί να βρεθεί ούτε ένας να κάνει ένα "σωστό" αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη που όχι μόνο να τιμά τη μνήμη του αλλά να στέκεται στο ύψος του μεγέθους του. Τα πράγματα είναι σοβαρά και στη χώρα αυτή οι άνθρωποι συνηθίζουν να τα κάνουν αστεία. 

Για τον λόγο αυτό, καλούμε όλους του αγνούς φίλους του λαϊκού τραγουδιού που αναπόδραστα αγάπησαν τον Καζαντζίδη να μας βοηθήσουν στο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.  Γιατί είναι μια προσπάθεια ανθρώπων που δεν ζουν από τον Στέλιο Καζαντζίδη αλλά ζουν με τον Στέλιο Καζαντζίδη

Στείλτε μας υλικό προς αξιολόγηση και δημοσίευση, σχολιάστε τα κείμενά μας, επισημάνετε λάθη μας, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο FB.

Κάθε μαρτυρία, ντοκουμέντο ή στοιχείο που αφορά στον Στέλιο Καζαντζίδη, μας είναι χρήσιμα.

ΥΓ: Αν ο λόγος δεν είναι ο COVID, είναι παράλογο να μην είναι η γυναίκα του Στέλιου Καζαντζίδη παρούσα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: