Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Σεβασμό στις φωτογραφίες!

Από τις πλέον δημοφιλείς φωτογραφίες μοντάζ. Δυστυχώς έχει δημοσιευτεί
σε πάρα πολλά βιβλία και πολυτελείς εκδόσεις.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2002 όταν κυκλοφόρησε το 84ο τεύχος του περιοδικού "Δίφωνο" με μια φωτογραφία, προϊόν μοντάζ (ή κολάζ), στο εξώφυλλο της έκδοσης και - τον κάπως απολογητικό (?) - τίτλο: "Η φωτογραφία δεν είναι ανάμνηση, είναι μια κλήτευση της συνείδησης".

Για να είμαστε δίκαιοι, στη σελίδα των περιεχομένων του τεύχους, υπήρχε σχετική αναφορά, με ψιλά γράμματα, ότι δηλαδή πρόκειται για "φωτογραφική σύνθεση του Τάκη Πανανίδη".

Δεν θυμόμαστε αν είχε προηγηθεί κάτι του τεύχους αυτού. Ούτε αν η φωτογραφική αυτή σύνθεση δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο τεύχος αυτό, του περιοδικού. Γνωρίζουμε στα σίγουρα - είμαστε αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες - ότι η δημοσίευσή της πυροδότησε έντονες συζητήσεις σε κύκλους ανθρώπων που ασχολούνται - με την ευρεία ή την στενή έννοια - με αυτό που σήμερα ονομάζουμε λαϊκό τραγούδι.


Μπιθικώτσης, Τσιτσάνης, Θεοδωράκης στο Χάραμα
Οι αυθεντικές φωτογραφίες του Τάκη Πανανίδη με τις οποίες έγινε η φωτογραφική σύνθεση.
Πάνω ο Στέλιος Καζαντζίδης με την κιθάρα του. Κάτω (ελαφρώς τριμαρισμένη αυτή εδώ) Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βασίλης Τσιτσάνης και Μίκης Θεοδωράκης στο "Χάραμα".

Τσιστάνης - Καζαντζίδης, εξώφυλλο στο τεύχος 84 του περιοδικού "Δίφωνο"
Περιοδικό "Δίφωνο"
Τεύχος 84
Στο 2ο τεύχος του περιοδικού "Λαϊκό Τραγούδι" (Ιανουάριος 2003) μάλιστα, δημοσιεύτηκε ένα άκρως δηκτικό κείμενο - σχόλιο με τίτλο "Η αλήθεια και το ψέμα", που υπογράφει κάποιος Ι.Β.Σ. και φωτογραφίζει το περιοδικό "Δίφωνο". 

Το κείμενο κλείνει ως εξής: "Δυστυχώς αυτά μεταχειρίζονται άνθρωποι που δεν προέρχονται από το χώρο του λαϊκού τραγουδιού, αλλά το ανακάλυψαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Θα πρέπει ωστόσο να σέβονται την βασική αρχή αυτού του είδους τραγουδιού, που είναι η αλήθεια. Τίποτ’ άλλο."

Έκτοτε η συγκεκριμένη φωτογραφία - το μοντάζ δηλαδή - χρησιμοποιήθηκε ως αυθεντική, σε πολλά βιβλία και εκδόσεις. Μόλις χθες τη χρησιμοποίησαν και σε εκπομπή αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη στην Ε.Ρ.Τ.

Στα χρόνια που πέρασαν διαπιστώθηκαν πάρα πολλά κρούσματα κακοποίησης φωτογραφιών που αφορούν στον Καζαντζίδη. Κάποια από αυτά "διασκεδαστικά" όπως για παράδειγμα ο Στέλιος Καζαντζίδης να εμφανίζεται με μουσάκι και σοφιστικέ γυαλί και κάποια θλιβερά (και επικίνδυνα) να κοσμούν πολυτελείς και ακριβές εκδόσεις.

Στέλιος Καζαντζίδης - Θέμης Αδαμαντίδης και το μοντάζ
Αριστερά ο Στέλιος Καζαντζίδης στον γάμο του Θέμη Αδαμαντίδη.
Δεξιά ο Στέλιος με μουσάκι και... σοφιστικέ γυαλί!

Θερμή παράκληση λοιπόν, σε όλους και όλες· τους άδολους θαυμαστές του Καζαντζίδη και περισσότερο τους "καταξιωμένους" ή επίδοξους ερευνητές και συγγραφείς. Σταματήστε την κοπτοραπτική. Σταματήστε αυτά τα άθλια και ακαλαίσθητα μοντάζ/κολάζ. Σταματήστε να μοιράζεστε "κακές" φωτογραφικές συνθέσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Σταματήστε να δημοσιεύετε ή να αναδημοσιεύετε ατεκμηρίωτες φωτογραφίες. Αναφέρετε στο μέτρο του δυνατού τους φωτογράφους και τα πρόσωπα που απεικονίζονται σε αυτές. Τέλος, σταματήστε να σταμπάρετε φωτογραφίες με το δικό σας λογότυπο - όπως βλακωδώς κάναμε και εμείς στο παρελθόν και το έχουμε μετανιώσει καθώς χάσαμε τα πρωτότυπα.

Οι φωτογραφίες είναι ιστορικά τεκμήρια. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ας διατηρήσουμε ανόθευτο το παρελθόν.
 
ΥΓ: Με αφορμή τη δημοσίευση αυτή, καλούμε όλους τους φίλους και αναγνώστες της σελίδας μας, να μας στείλουν τις δικές τους αληθινές φωτογραφίες με τον Στέλιο Καζαντζίδη μαζί με μια ιστορία, σημειώνοντας τον τόπο, τον χρόνο και τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε αυτές. Τις φωτογραφίες αυτές θα δημοσιεύσουμε στη στήλη μας "Φωτογραφίες"


Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: