Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Δισκογραφικό ντεμπούτο

Ο Στέλιος Καζαντζίδης
Ο Στέλιος Καζαντζίδης
Ο Στέλιος Καζαντζίδης ξεκίνησε τη δισκογραφία το 1952. Ήταν καλοκαίρι και η ζέστη στην πρωτεύουσα ήταν αφόρητη.

Η κατάσταση αυτή, ενέπνευσε τον Απόστολο Καλδάρα, να γράψει το τραγούδι «Για μπάνιο πάω». Σε στίχους και μουσική, λοιπόν, του Απόστολου Καλδάρα, το τραγούδι ηχογραφήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1952. Αυτός ήταν και ο πρώτος δίσκος του άγνωστου σχεδόν, τότε, Στέλιου Καζαντζίδη. Το τραγούδι δεν άρεσε και δεν είχε τις αναμενόμενες πωλήσεις.

Ο Στέλιος είχε εκμυστηρευτεί στον Πάνο Γεραμάνη, πως τότε έζησε τη μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής του. Αξίζει να αναφέρουμε, πως στο δεδομένο τραγούδι η φωνή του Καζαντζίδη, είναι αγνώριστη.Φανατικός οπαδός του Πρόδρομου Τσαουσάκη, μιμήθηκε το πρότυπό του και απέτυχε.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Στου "Κουλουριώτη"…

Γνωρίζατε ότι ο Πάνος Γεραμάνης, έκανε την πρώτη συνέντευξη με τον Στέλιο Καζαντζίδη τον Ιούλιο του 1963;

Στα 1963, λοιπόν, στο θερινό κέντρο διασκέδασης του «Κουλουριώτη», ο Γεραμάνης συνάντησε το Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα. «Ο Καζαντζίδης με δέχθηκε με αγάπη. Μάλιστα με κέρασε ουίσκι – το ήπια για πρώτη φορά», δήλωσε κάποια στιγμή ο αείμνηστος Πάνος. Στου «Κουλουριώτη», στην παραλία Μοσχάτου, οι θαυμαστές του Στέλιου κρεμάμενοι από τους τοίχους ώρες ολόκληρες παρακολουθούσαν το πρόγραμμα του δημοφιλούς τραγουδιστή. Κοσμοπλημμύρα, τα χρόνια εκείνα.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Στέλιος Καζαντζίδης - Χάρρυ Κλύνν 1981

Λίγο μετά τις εκλογές του 1981 και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», φιλοξενεί μια συνέντευξη του Στέλιου Καζαντζίδη και του Χάρρυ Κλύνν, στον Δημήτρη Δανίκα. Μιλούν για το λαϊκό τραγούδι, τα βιώματά τους, τις μελλοντικές, κοινές τους, καλοκαιρινές εμφανίσεις… Έξι χρόνια μετά την απόφαση του Στέλιου Καζαντζίδη να σταματήσει τη δισκογραφία, τίθεται ξανά το ενδεχόμενο κυκλοφορίας ενός νέου δίσκου με τραγούδια καινούργια για τις επικείμενες παραστάσεις. Τελικά ο δίσκος δεν έγινε, ποτέ. Το ίδιο και οι κοινές εμφανίσεις. Ο Καζαντζίδης, σε μια συνέντευξη του στο Λευτέρη Παπαδόπουλο, θα αναφέρει πως οι προμελετημένες συναυλίες με τον Κλυνν δεν έγιναν για δύο λόγους: Ο ένας ήταν οικονομικός. Λέει χαρακτηριστικά «Εγώ ήθελα εισιτήριο των 250 δραχμών και εκείνος των 500. Γίνεται;». Ο δεύτερος λόγος αφορούσε στην τότε εταιρία του, τη ΜΙΝΟΣ. Δεν μπόρεσε να κάνει τον καινούργιο δίσκο, που επιθυμούσε. Δεν ήθελε, βλέπετε, ο Καζαντζίδης, να εμφανιστεί στον κόσμο με παλιά τραγούδια. 

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Ο Henry Denander για τον Στέλιο Καζαντζίδη

Henry Denander
Ο Henry Denander
Ο Henry Denander, γεννήθηκε στη Σουηδία το 1952. Εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής στο χώρο του θεάματος.

Παράλληλα, όμως, γράφει ποιήματα, ζωγραφίζει και γενικά καλλιτεχνεί. Στην ποιητική του συλλογή "Weeks like this", περιλαμβάνεται και ένα ποίημα αφιερωμένο στον Στέλιο Καζαντζίδη.

Ο ίδιος, λοιπόν, ο Henry Denander μας απέστειλε χαιρετισμό και μοιράστηκε μαζί μας τη «γνωριμία» του με τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη

Μίμης Παπαϊωάννου και Στέλιος Καζαντζίδης

Καζαντζίδης Παπαϊωάννου
Από αριστερά προς τα δεξιά:
Μίμης Παπαϊωάννου, Πάνος Γεραμάνης,
Στέλιος Καζαντζίδης
Καλοκαίρι του 1964. Μετά από ένα φιλικό παιχνίδι, της ΑΕΚ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η «Βασίλισσα» θέλει να εντάξει στο έμψυχο δυναμικό της τον Μίμη Παπαϊωάννου.

Η διοίκηση της ΑΕΚ αρνείται την παραχώρηση του 22χρονου, τότε, ποδοσφαιριστή, καθώς τον προορίζει για αρχηγό.

Το περιστατικό δυσαρέστησε τον παίχτη της «Ένωσης», ο οποίος αρνήθηκε να παίξει ξανά με τη φανέλα της ομάδας. Τότε του προκύπτει η «καλλιτεχνική» προοπτική.


Μήνυμα προς τους επισκέπτες μας

Πέρασαν 18 μέρες από την πρώτη μας δημοσίευση. Πρέπει να ομολογήσουμε πως δεν περιμέναμε τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο. Δεδομένου ότι, η μειοψηφία των Ελλήνων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και λαμβάνοντας υπόψη μας, ότι ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι τραγουδιστής μιας παλαιότερης γενιάς, η επισκεψιμότητα στο ιστολόγιο μας ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Εφόσον γνωρίσουμε το νομικό πλαίσιο, στο οποίο αναπτύσσονται οι διαδικτυακές σχέσεις θα δημοσιεύσουμε αρκετό ανέκδοτο υλικό, που αφορά στην καλλιτεχνική σταδιοδρομία του Στέλιου Καζαντζίδη. Υποσχόμαστε, να λειτουργήσουμε με σοβαρότητα καθώς σκοπός μας είναι να γνωστοποιήσουμε στο ευρύ κοινό, το έργο του δημοφιλούς τραγουδιστή. Από εσάς ζητάμε υπομονή αλλά και συμμετοχή. Μπορείτε να μας στέλνετε κείμενα δικά σας, ντοκουμέντα, φωτογραφίες… ότι τέλος πάντων, έχει σχέση με τον Στέλιο Καζαντζίδη αλλά και το λαϊκό τραγούδι, προς δημοσίευση. Για το σκοπό αυτό υπάρχει στο blog φόρμα επικοινωνίας. Εκεί μπορείτε να μας ζητάτε το mail, όπου θα αποστέλλετε το υλικό. Το υλικό, θα αξιολογείται, θα διορθώνεται, θα επιστρέφει σε εσάς για έγκριση και μετά θα δημοσιεύεται. Σας περιμένουμε, λοιπόν.


Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Τραγούδι και πολιτική - Βουνά σας χαιρετώ (1974)

«Σάββατο 17 Νοεμβρίου. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τα πρώτα τανκς εμφανίζονται, ενώ στο νοσοκομείο που οργανώθηκε στο Πολυτεχνείο, μεταφέρονται όλο και περισσότεροι νεκροί και τραυματίες. Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα τα τανκς έχουν ζώσει το Πολυτεχνείο. Τα μεγάφωνα και ο ραδιοσταθμός μεταδίδουν: «Μην φοβάστε τα τανκς», «Κάτω ο φασισμός», «Φαντάροι είμαστε αδέρφια σας. Μη γίνετε δολοφόνοι».

Στις 1.30 τα τανκς ξεκινούν με αναμμένους τους προβολείς. Οι φοιτητές τοποθετούν μια «Μερσεντές» πίσω από την κεντρική πύλη για να εμποδίσει την είσοδο των τανκς. Οι φοιτητές είναι ανεβασμένοι στα κάγκελα, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και φωνάζουν στους φαντάρους: «Είμαστε αδέρφια». Δίνεται διορία 20 λεπτών για να βγουν οι έγκλειστοι, ενώ ένα τανκ παίρνει θέση απέναντι στην είσοδο. Η Συντονιστική Επιτροπή προσπαθεί να διαπραγματευτεί την ασφαλή έξοδο του κόσμου.

Ώρα 2.50, ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου. Ο επικεφαλής αξιωματικός με μια κίνηση του χεριού του, δίνει την εντολή να ξεκινήσει το τανκ. Η πόρτα πέφτει και το τανκ συνεχίζει την πορεία του φτάνοντας μέχρι τις σκάλες του κτιρίου «Αβέρωφ». Μαζί του μπαίνουν άνδρες της Ασφάλειας και άντρες των ΛΟΚ. Πέφτουν πυροβολισμοί. Υπάρχουν στρατιώτες που βοηθούν τους φοιτητές να φύγουν, αλλά στις εξόδους τούς περιμένουν αστυνομικοί με πολιτικά.

Στις 3.20 δεν υπάρχει πλέον κανένας στο Πολυτεχνείο...»

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Κριτική - "Τ’ αχνάρια ενός μύθου"


Στέλιος Καζαντζίδης
απεβίωσε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001. Έκτοτε, πέρασαν 7 χρόνια. Τί έγινε μέσα στα επτά αυτά χρόνια αναφορικά με εκείνον; Αρκετά πράγματα γίνανε. Συνολικά όμως έγινε μια «τρύπα στο νερό».

Δε θα ασχοληθούμε σήμερα με τους συλλόγους, ούτε θα καταπιαστούμε με τις ατομικές προσπάθειες πολλών, που θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον Στέλιο Καζαντζίδη.

Θα κρίνουμε την τελευταία εκδοτική προσπάθεια της συζύγου του της κας Βάσως Καζαντζίδη με τίτλο "Τ’ αχνάρια ενός μύθου" που ήταν, ίσως, η απέλπιδα προσπάθεια για να παρουσιαστεί το έργο του Καζαντζίδη ολοκληρωμένα.

Όλα άρχισαν τον περασμένο Μάιο, στον χώρο της «Τεχνόπολης» στο Γκάζι όπου ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωσε ένα αφιέρωμα έξι ημερών στον Στέλιο Καζαντζίδη. Το αφιέρωμα δεν ήταν καλό. Εκεί ανακοινώθηκε για δεύτερη φορά, ότι τον Σεπτέμβρη του 2008 θα αρχίσει η κυκλοφορία του έργου "Τ’ αχνάρια ενός μύθου". Και λέμε δεύτερη φορά, γιατί είχε πρωτοαναφερθεί στην εκπομπή  "Στην υγειά μας" στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ).

H υπόσχεση έγινε πράξη. Το έργο - αφιέρωμα - κυκλοφόρησε σε τέσσερα κομμάτια με το περιοδικό "Τηλεθεατής".

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Ρεμπέτικο και Καζαντζίδης

Το ρεμπέτικο τραγούδι, μετά το δημοτικό - παραδοσιακό τραγούδι, είναι η αυθεντικότερη μουσική έκφραση. Βέβαια, για εμάς, τους δημιουργούς αυτού του blog, η αναφορά στο λαϊκό συμπεριλαμβάνει τόσο το δημοτικό, όσο και το ρεμπέτικο. Το ρεμπέτικο τραγούδι, έχει σίγουρα χρονικά όρια. Στην Ελλάδα παράγεται από το 1930 και μετά, ενώ υπάρχουν και οι λεγόμενες ηχογραφήσεις του εξωτερικού από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Δε θα κάνουμε μια ακόμα ανάλυση του κοσμήματος αυτού της μουσικής μας παράδοσης. Υπάρχουν βιβλία σχετικά με τη γέννηση και την παραγωγή του ρεμπέτικου τραγουδιού, καθώς και διαδικτυακοί τόποι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εμείς, θα προσπαθήσουμε, να αιτιολογήσουμε την αποστροφή πολλών «νέορεμπέτηδων» (όσο δόκιμος μπορεί να είναι ο όρος αυτός) για τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Συνέντευξη Στέλιου Καζαντζίδη στον Γιάννη Ευθυμίου (Περιοδικό "Πίστα" 1997)

Η συνέντευξη που σας παραθέτουμε, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Πίστα» στα 1997. Είναι μια συνέντευξη του Στέλιου Καζαντζίδη, στο Γιάννη Ευθυμίου. Ευχαριστούμε θερμά το Γιάννη Ευθυμίου για την υποστήριξή του και το υλικό που μας παρέχει. Για όσους δε γνωρίζετε, ο Γιάννης Ευθυμίου εργάζεται από το 1994 στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ 1, όπου κάνει την εκπομπή «Λαϊκά μονοπάτια».

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Απάντηση στο blog olaxidyo-x2

Stelios Kazantzidis
Τ' αχνάρια ενός μύθου
Την Πέμπτη που μας πέρασε, ανακοινώσαμε την προβολή της εκπομπής «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα». Η εκπομπή, που μεταδόθηκε από τον 902 την Παρασκευή, έγινε με αφορμή το έργο – αφιέρωμα για τον Στέλιο Καζαντζίδη «Τ’ αχνάρια ενός μύθου».

Όπως θα γνωρίζετε του έργου επιμελήθηκε η σύζυγος του Καζαντζίδη, Βάσω ενώ ο παρουσιαστής της εκπομπής, Πάρης Μήτσου, συμμετείχε σε αυτή τη «δουλειά» ως ειδικός συνεργάτης.


Τραγούδι και πολιτική - Ο ανταρτόπληκτος (Μ. Μπακάλης)

Μπάμπης Μπακάλης
Ο Ελληνικός εμφύλιος διήρκεσε περίπου 3 χρόνια. Από το 1946 μέχρι το 1949. Ήταν μια περίοδος ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (Δ.Σ.Ε.), που οργανώθηκε από τους κομμουνιστές και του Ελληνικού Στρατού, που ήταν υπό τον έλεγχο της κεντροδεξιάς , αγγλόφιλης κυβέρνησης των Αθηνών. 

Το τραγούδι που ακολουθεί κυκλοφόρησε στα 1949. Είναι ένα τραγούδι σε μουσική και στίχους του Μπάμπη Μπακάλη το οποίο ερμηνεύει το Ντούο Χάρμα. 

Το τραγούδι αναφέρεται στους εσωτερικούς πρόσφυγες, τους οποίους δημιούργησε ο εμφύλιος. Η κρατική θέση ήταν σαφής. Ανταρτόπληκτος ή συμμοριτόπληκτος, στο πλαίσιο της κρατικής προπαγάνδας, είναι ο κάτοικος της υπαίθρου ο οποίος έχει πληγεί από τους αντάρτες. 

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Ο Στέλιος και οι ευρωπαϊστές… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Καζαντζίδης εκτιμούσε αρκετά τους τραγουδιστές του λεγόμενου ελαφρού τραγουδιού. Πολλές φορές μάλιστα σε συντροφιές και σε φιλικά σπίτια τραγουδούσε πολλά από τα τραγούδια της περιόδου του Μεσοπολέμου.

Περισσότερο αγαπούσε τα τραγούδια του Τόνι Μαρούδα. Μάλιστα, έχει αναφερθεί πως ζήτησε δίσκους του Τζίμη Μακούλη, όταν γνωστοί του, θέλησαν να του κάνουν κάποιο δώρο.Αρέσκονταν στα τραγούδια αυτά.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

"Τα παντελόνια είναι περίεργα ρουχα"

Αύριο, 17 Οκτωβρίου, στις 21.30 μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή του 902 «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα». Θα μεταδοθεί το 2ο μέρος του αφιερώματος στον Στέλιο Καζαντζίδη, με αφορμή το έργο της Βάσως Καζαντζίδη «Τ' αχνάρια ενός μύθου».

Αν και κατά την άποψη μας το συγκεκριμένο έργο της Βάσως, δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, καλό θα ήταν, όσοι δε μπόρεσαν, λόγω οικονομικής δυσχέρειας να το αγοράσουν, να δουν την εκπομπή γιατί θα προβληθούν αποσπάσματα του.

Καζαντζίδης: Μια άγνωστη ιστορία

Συναντήσαμε κάποτε σε κάποια εκδήλωση, κάποιον Κώστα, ο οποίος δούλευε ως σερβιτόρος στις δεκαετίες του 50 και 60. Μου είπε πως έτυχε να εργάζεται και κάποια στιγμή σε ένα από τα νυχτερινά κέντρα όπου εμφανίστηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης.

Τα χρόνια εκείνα, μας είπε, η παραγγελιά ήταν αυτονόητη στη νυχτερινή διασκέδαση. Ήταν ένας από τους πλέον εύκολους τρόπους για οικονομική αφαίμαξη του πελάτη.

Μια απάντηση, που έπρεπε να δοθεί.

Κατά καιρούς διαβάζουμε διάφορες ασυναρτησίες. Δίνουμε τόπο στην οργή και δεν απαντάμε. Θα έρθει η ώρα. Θα απαντήσουμε, οργανωμένα. Μέσα από το υλικό που θα δίνουμε για τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του Καζαντζίδη.

Αλλά πραγματικά αν μπείτε στον κόπο να διαβάσετε τα όσα σχολιάζονται σε κάποιο φόρουμ αφιερωμένο στο σύγχρονο ποπ τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη θα εξοργιστείτε.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

«Μια καινούργια κοινωνία» και η λογοκρισία

Χρήστος Κολοκοτρώνης
Βρισκόμαστε στα 1960. Την χώρα κυβερνά η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο Καζαντζίδης ηχογραφεί το τραγούδι «Έχω μάνα έχω αδέλφια» σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη και μουσική δική του.

Αυτό που ίσως δε γνωρίζουν πολλοί ήταν ότι το μουσικό μέρος του τραγουδιού αυτού προορίζονταν για το στιχουργικό θέμα «Μια καινούργια κοινωνία». Το τραγούδι με το συγκεκριμένο τίτλο, το γνωρίζετε οι περισσότεροι. Αυτό κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά, στα 1962.

Η μουσική είναι πάλι του Στέλιου Καζαντζίδη και οι στίχοι του Κολοκοτρώνη. Τί συνέβη και δεν κυκλοφόρησε πρώτα το «Μια καινούργια κοινωνία» παρά έδωσε τη θέση του στο  «γλυκανάλατο» «Έχω μάνα έχω αδέλφια»;

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

AWAARA - "Ο αλήτης της Βομβάης" 1951 (BINTEO)

Είδατε με πόση προσοχή παρέχουμε αυτά τα ντοκουμέντα. Δε μιλάμε ούτε για τουρκογύφτικα, όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν συμπλεγματικοί εθνικιστές, ούτε για κλοπή, ούτε για νόθα τραγούδια. Κάνουμε λόγο για διασκευές. Άλλωστε αυτό δε συμβαίνει σήμερα; Πολλές διασκευές.

Δηλαδή αν οι μελωδίες ξεπατικώνονται από τραγούδια της «δυτικής» μουσικής παραγωγής όλα είναι ωραία και καλά;

Λίγα λόγια για τη «Μαντουβάλα»

Μumtaz Begum Jehan Dehlavi.
H θρυλική "Μαντουμπάλα".
Ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη, είναι η «Μαντουβάλα» ή «Μαντουμπάλα». Την ευρεία αποδοχή του τραγουδιού, μαρτυρούν αν μη τι άλλο οι πωλήσεις του. Πάνω από 100.000 δίσκοι των 45 στροφών πουλήθηκαν στα 1959 (βάσει μιας σχετικά αξιόπιστης αναφοράς πωλήθηκαν 102.000 δίσκοι).

Επιτυχία άνευ προηγουμένου, για την εποχή εκείνη. Στην άλλη πλευρά του δίσκου, έχει «χαραχθεί» το τραγούδι «Δυο πόρτες έχει η ζωή» σε μουσική Στέλιου Καζαντζίδη και στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Άσπρο πουκάμισο φορώ (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Τα λαϊκά τραγούδια σίγουρα είναι αυθόρμητες δημιουργίες που απαντούν στο μουσικό αισθητήριο της εποχής. Βέβαια, πολλά από τα πολύ γνωστά σε μας τραγούδια υπέστησαν σημαντικές αλλαγές και διορθώσεις πριν κυκλοφορήσουν.

Σήμερα, δημοσιεύουμε ένα ντοκουμέντο. Το γνωστό τραγούδι «Άσπρο πουκάμισο φορώ» ή «Το πουκάμισο», στην πρώτη μορφή του. Για την ιστορία σημειώνουμε πως στην ηχογράφηση που έγινε την 1η Δεκεμβρίου του 1956, μπουζούκι παίζει ο Γιάννης Σταματίου, μπαγλαμά ο Ανέστος Αθανασίου, ακορντεόν η Ευαγγελία Μαργαρώνη και κιθάρα ο Στέλιος Χρυσίνης.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Εκπομπή - αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη (ΒΙΝΤΕΟ)

Μέχρι να εξοικειωθούμε με το νομικό πλαίσιο του διαδικτύου, με ασφάλεια σας παραπέμπουμε σε κάποια έτοιμα και νόμιμα links. 

Η συγκεκριμένη εκπομπή προέρχεται από το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ. 

Εκπομπή - αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη στην ΕΡΤ

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Δισκογραφία Στέλιου Καζαντζίδη

Είχε αναφερθεί στο πρώτο post, ότι πρωταρχικός σκοπός του blog, είναι η δημοσίευση μια πλήρους λίστας με όλη τη δισκογραφική παραγωγή του Στέλιου Καζαντζίδη. Η ανάγκη για καταγραφή της δισκογραφίας του Καζαντζίδη, έγινε επιτακτική, από τη στιγμή που η πρώτη επίσημη καταγραφή της με την επιμέλεια της Βάσως Καζαντζίδη κρίνεται ελλιπής. Η δουλειά για την πλήρη λίστα έχει αρχίσει και συνεχίζεται εντατικά. Έχει, βέβαια, πολύ δρόμο ακόμα. Θέλουμε να συμπεριλάβουμε τα πάντα. Σωστές ημερομηνίες, σωστά στοιχεία για τις δεύτερες φωνές, στοιχεία για τους δημιουργούς. Ακόμα, σκεφτόμαστε να δημοσιεύσουμε και πλήθος ανέκδοτων ηχογραφήσεων, στη λίστα αυτή. Δεν είναι μια εύκολη δουλειά. Πρέπει κάθε στιγμή να διασταυρώνουμε τις δικές μας γνώσεις, με στοιχεία που μας δίνουν συλλέκτες ώστε να είμαστε 100% σίγουροι. Περιμένουμε με χαρά όλους όσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή (στη γενικότερη προσπάθεια του blog) να επικοινωνήσουν μαζί μας με email. Ελπίζουμε, σε λιγότερο από ένα χρόνο η λίστα αυτή να είναι πραγματικότητα. Η δική σας συμμετοχή με κάθε τρόπο και η διάδοση του blog, θα συντελέσει στο να προβληθεί σωστά και ολοκληρωμένα το έργο του απόλυτου λαϊκού τραγουδιστή.


Τραγούδι και πολιτική - Μας ήρθες Βασιλιά (Μ.Βαμβακάρης)

Με την αναίμακτη επικράτηση του Στρατιωτικού κινήματος της 10ης Οκτωβρίου του 1935, που οργανώθηκε από τον στρατιωτικό και πολιτικό Γεώργιο Κονδύλη, άνοιξε ο δρόμος για την τότε κατάργηση της Αβασίλευτης δημοκρατίας. Μετά από 11 χρόνια εξορίας ο Γεώργιος ο Β, είναι έτοιμος να ανέβει ξανά στο θρόνο του. Το δημοψήφισμα στις 3 Νοεμβρίου του 1935, πέρασε στην ιστορία ως νόθο.

Με το δημοψήφισμα αυτό ο Ελληνικός Λαός θα αποφάσιζε κατά πόσο επιθυμούσε Βασιλευόμενη Δημοκρατία. Υποτίθεται πως ο λαός κατά 97,88 απαίτησε ο βασιλιάς να ανέβει πάλι στο θρόνο του. Και έτσι έγινε. Μέχρι τα 1947, οπότε και απεβίωσε, Βασιλιάς των ελλήνων υπήρξε ο Γεώργιος ο Β.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Ένα ψεύτικο δίλημμα

Καιρός είναι να μπούνε τα πράγματα στη θέση τους. Στη μουσική, όπως και σε άλλους χώρους, δυστυχώς, κυριαρχούν τα δίπολα.

Εμπορικό, έντεχνο. Νταλάρας, Άντζελα Δημητρίου. Δε με πειράζει τόσο, που προτείνουν τέτοιες ανοησίες. Με πειράζει που συμβαίνει αυτό μαζικά και μεθοδευμένα, με στόχο να εμπεδώνονται, στις μάζες, τέτοιου είδους διλήμματα.

Και από ένα σημείο και μετά, οι ανοησίες αυτές προτείνονται σαν κάτι το φυσικό, σε καθημερινές κουβέντες, σε σχολεία, στα πλαίσια των συναναστροφών των ανθρώπων…

Έρχονται χρόνια δύσκολα

Προφητικός ο στίχος του Μάκη Ερημίτη. Εικόνες ντροπής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συνταξιούχοι και άλλοι ηλικιωμένοι με άδεια μπουκάλια παραμάσχαλα συνωστίστηκαν ώστε να προμηθευτούν «τζάμπα» λίγο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, κατά τη διαμαρτυρία κτηνοτρόφων για τις χαμηλές τιμές στις οποίες πωλούνται τα προϊόντα τους. Ζητιάνευαν για το αυτονόητο. Λιγοστή τροφή. Με αφορμή το γεγονός αυτό αναρωτιόμαστε: Είναι τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη αναχρονιστικά;

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Πρώτος Χαιρετισμός

Το blog αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη της προσφοράς του Στέλιου Καζαντζίδη στη λαϊκή μουσική παράδοση του τόπου μας. Ομολογουμένως, δεν είναι λίγοι αυτοί που καταπιάνονται με το φαινόμενο Στέλιος Καζαντζίδης. Ξέρετε όμως κάτι; Η άγνοια, η υπέρμετρη λατρεία και στις περισσότερες των περιπτώσεων η προκατάληψη δυσχεραίνουν την όποια προσπάθεια για αποτίμηση του καλλιτεχνικού έργου του απόλυτου λαϊκού τραγουδιστή και σκιαγράφηση της πολυσχιδούς προσωπικότητας του. Βέβαια αντιφατικό είναι το γεγονός ότι σπεύδω ευθύς εξαρχής να τον αποκαλέσω «απόλυτο λαϊκό τραγουδιστή». Υπερβάλλω; Είμαι προκατειλημμένος; Δε νομίζω.